Στις ΗΠΑ, για περισσότερο από ένα χρόνο, οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών και οι ομάδες με επιρροή που υποστηρίζουν τους εν λόγω αξιωματούχους διεξάγουν μια δυναμική εκστρατεία για να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαχειριστών κεφαλαίων να λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες κατά την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Τώρα, 270 επιχειρήσεις, τράπεζες, ομάδες υπεράσπισης και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία αντιδρούν. Δύο από τα μεγαλύτερα κρατικά συνταξιοδοτικά προγράμματα της χώρας - το Σύστημα Συνταξιοδότησης των Δασκάλων της Καλιφόρνιας, ύψους 306 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το Κοινό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ύψους 242 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ήταν μεταξύ των υπογραφόντων της πρωτοβουλίας "Ελευθερία στις Επενδύσεις" που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου από το δίκτυο υπεράσπισης επενδυτών Ceres.

Οι υπογράφοντες κάλεσαν τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νομοθέτες να προστατεύσουν τα καθήκοντα εμπιστοσύνης και την ικανότητά τους να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους μετόχους και τους δικαιούχους τους μακροπρόθεσμα.

Οι Boston Trust Walden Co., Trillium Investments LLC, Franklin Templeton, θυγατρική της Franklin Resources Inc. και πολλές άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες συμμετείχαν στην προσπάθεια.

"Όταν είσαι επενδυτής, έχεις κάτι παλιομοδίτικο και πολύ σημαντικό να κάνεις, και αυτό ονομάζεται καθήκον εμπιστοσύνης", δήλωσε η Anne Simpson, παγκόσμια επικεφαλής της βιωσιμότητας για την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Franklin Templeton, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης της Ceres. "Προσπαθούμε να φροντίσουμε σχεδόν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά δεν είναι δικά μας χρήματα- ανήκουν στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται. Δεν υπάρχει καμία κατάσταση στην οποία μπορούμε να ... αγνοήσουμε κάτι που μπορεί να έχει σχέση με τον κίνδυνο ή την απόδοση".