Η Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, αποκάλυψε το φιλόδοξο όραμά της για το μέλλον, ούσα η κορυφαία ενεργειακή εταιρία στον πλανήτη, ενώ, ταυτόχρονα υποστήριξε πως ο ΟΠΕΚ έχει χάσει τη δύναμη να επηρεάζει τις εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου.

Η Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, αποκάλυψε το φιλόδοξο όραμά της για το μέλλον, ούσα η κορυφαία ενεργειακή εταιρία στον πλανήτη, ενώ, ταυτόχρονα υποστήριξε πως ο ΟΠΕΚ έχει χάσει τη δύναμη να επηρεάζει τις εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Aλεξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, με συνέντευξή του στους Financial Times, η υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με «μία έκρηξη των πετρελαϊκών τιμών αλλά και των αντίστοιχων του φυσικού αερίου, που, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα όσον αφορά στο επίπεδο των αποτιμήσεων».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο OΠΕΚ δεν ασκεί, πλέον, πραγματική επιρροή όσιν αφορά στον καθορισμό της πορείας των τιμών. «Καμία απόφαση του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ, την τελευταία χρονική περίοδο, δεν στάθηκε ικανή να επηρεάσει το κλίμα στις αγορές», υποστήριξε ο κ. Μίλερ ο οποίος πρόσθεσε πως «εντός των επόμενων ετών η Gazprom δεν θα είναι απλώς μία μεγάλη εταιρεία, αλλά ο όμιλος που θα επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο ανταγωνιστή του, τις ενεργειακές αγορές».

Αποκάλυψε, επίσης, πως ο στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι να διαμορφώσει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του στην αγορά στο ένα τρισ. δολάρια.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Mίλερ, οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη Ρωσία θα πρέπει να το πράξουν μέσω κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών, όπως είναι η Gazprom, αν θέλουν να πετύχουν τους στόχους επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.

Αν και η ρωσική αγορά είναι πολλή σημαντική για τον όμιλο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα, η Gazprom δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο (Αμερική, Ασία, Ευρώπη και Αφρική).

«Θεωρούμε την αγορά της Βόρειας Αμερικής περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας», επισήμανε ο κ. Mίλερ. Η Gazprom ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να εφοδιάσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο την Βόρεια Αμερική έως το 2014, χάρη στην εφαρμογή του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος Shtokman.

Παράλληλα, ο όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας όσον αφορά στην παραγωγή φυσικού αερίου στη Νιγηρία. Ο κ. Mίλερ επέμεινε στην άποψή του ότι η τιμή του αργού πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 250 δολάρια εντός του επομένου έτους.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η αγορά της Ρωσίας παρουσιάζει εύρωστη ανάπτυξη στον τομέα της ζήτησης φυσικού αερίου, έχοντας μετατραπεί σε ισχυρό ανταγωνιστή –αναφερόμενος στα συμφέροντα της Gazprom- των αγορών της Ευρώπης και της Ασίας.

(Από τους Financial Times 27/06/2008)