Ο Καιρός Βλάπτει την Παραγωγή των Bιοκαυσίμων

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που έπληξαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και ειδικότερα την περιοχή όπου καλλιεργείται το καλαμπόκι, διέλυσαν ελπίδες για φετινή καλή σοδειά.
Energia.gr
Πεμ, 3 Ιουλίου 2008 - 00:06

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που έπληξαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και ειδικότερα την περιοχή όπου καλλιεργείται το καλαμπόκι, διέλυσαν ελπίδες για φετινή καλή σοδειά.

Ταυτόχρονα, όμως, μας υπέδειξαν και ένα νέο οικονομικό κίνδυνο. Καθώς ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από το καλαμπόκι και το φοινικέλαιο για την πλήρωση των αναγκών του σε καύσιμα, καθίσταται πιο ευάλωτος στους κινδύνους που μπορούν να καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή όπως είναι η ξηρασία, οι ασθένειες και οι καταιγίδες. Τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ προκάλεσαν αύξηση της τιμής της αιθανόλης κατά 21%, από τις αρχές Ιουνίου, χωρίς όμως να επηρεάζουν την τιμή της βενζίνης που αγοράζει ο καταναλωτής.

Οι ειδικοί φοβούνται, όμως, ότι οι κακές σοδειές μελλοντικά θα εκτοξεύουν στα ουράνια τις τιμές των καυσίμων.
«Σήμερα είμαστε αιχμάλωτοι των καιρικών συνθηκών» λέει χαρακτηριστικά ο Τζον Ρέιλι λέκτορας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και ειδικός στην αιθανόλη. «Οι αγορές αγροτικών προϊόντων έχουν την ίδια πτητικότητα με τις αγορές του πετρελαίου». Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός, οι καταιγίδες και οι τυφώνες, πάντα διαδραμάτιζαν ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Ομως σήμερα οι ΗΠΑ γίνονται διαρκώς πιο ευάλωτες στα «κέφια του καιρού», ιδιαίτερα στις περιοχές όπου καλλιεργούνται τα είδη για την παραγωγή αιθανόλης.

Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και οι επιχειρήσεις παραγωγής αιθανόλης αναγνωρίζουν ότι η σύνδεση παραγωγής καυσίμων και καλλιεργειών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, μελλοντικά, τα βιοκαύσιμα θα παράγονται από άλλες πρώτες ύλες που δεν επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Μπομπ Ντάινεν, πρόεδρος της Ενωσης Ανανεώσιμων Καυσίμων, πιστεύει ότι η ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή βιοκαυσίμων είναι αν μη τι άλλο υπερβολική. «Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και την άντληση πετρελαίου. Ετσι επηρεάζουν και την παραγωγή αιθανόλης σε ελάχιστο ποσοστό» λέει ο κ. Ντάινεν.

Tα τελευταία χρόνια, τα βιοκαύσιμα έγιναν η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή νέων καυσίμων που παράγονται σε χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ. Οι Αμερικανοί αγρότες έχουν ήδη στρατευτεί στην προσπάθεια και έτσι περισσότερο από 25% των καλλιεργειών καλαμποκιού έχει δεσμευθεί για την παραγωγή αιθανόλης.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 02/07/2008)