Αλλο ένα φράγμα, εκείνο των 146 δολαρίων το βαρέλι, ξεπέρασε χθες το πετρέλαιο, με την τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου να φθάνει ώς και τα 146,69 δολάρια και εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης να ακολουθεί από κοντά, αναρριχώμενη ώς και στα 145,85 δολάρια.

Αλλο ένα φράγμα, εκείνο των 146 δολαρίων το βαρέλι, ξεπέρασε χθες το πετρέλαιο, με την τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου να φθάνει ώς και τα 146,69 δολάρια και εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης να ακολουθεί από κοντά, αναρριχώμενη ώς και στα 145,85 δολάρια.

Οι εσπευσμένες αγορές ενόψει του τριημέρου αργίας που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, στις ΗΠΑ λόγω των εορτασμών της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προκάλεσε αρχικά νέα εξασθένηση του δολαρίου στο ναδίρ διμήνου έναντι του ευρώ, υπήρξαν οι παράγοντες του χθεσινού άλματος.

Σταθερά, ωστόσο, στις αγορές συνέχισε να επικρατεί το κλίμα αβεβαιότητας για την επάρκεια της προσφοράς, ενισχυμένο από την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τη δραστική συρρίκνωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς και τα σχόλια του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ότι η χώρα του μπορεί να μην προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής.

Προσφορά - ζήτηση

Ο Αλί αλ-Ναΐμι, υπουργός της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου, δήλωσε «ανήσυχος για το επίπεδο των τιμών» και επανέλαβε ότι το Ριάντ είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή αν αντιληφθεί μεταβολή στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Προς το παρόν, ωστόσο, όπως δήλωσε στο περιθώριο του 19ου Παγκόσμιου Πετρελαϊκού Συνεδρίου της Μαδρίτης, «όλοι οι πελάτες μας είναι ικανοποιημένοι».

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος προειδοποίησε, επίσης, να μη δίνεται υπερβολική σημασία στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι εκείνα του αργού αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. βαρέλια τον περασμένο μήνα στις 30 χώρες του ΟΟΣΑ: Ο κ. Αλ Ναΐμι κατέληξε ότι «αυτά που βλέπουμε στη διεθνή αγορά οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, εκ των οποίων ο λιγότερο σημαντικός είναι οι φόροι για την άμεση προσφορά».

Το άλμα των τιμών περιορίστηκε εν μέρει χάρη στις ενδείξεις ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στο προσεχές μέλλον, κάτι που ώθησε ανοδικά το δολάριο σε συνδυασμό με τα θετικότερα των αναμενομένων στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Αξιον απορίας, πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το σπάνιο γεγονός ότι η τιμή του Brent διαμορφώθηκε υψηλότερα από εκείνη του West Intermediate της Νέας Υόρκης. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν πέρυσι για πέντε μήνες, λόγω υπερκορεσμού σε ορισμένα σημεία πώλησης του αμερικανικού αργού. Οι αναλυτές δηλώνουν αδυναμία να εξηγήσουν το φαινόμενο και κάνουν λόγο για «απλή κεκτημένη ταχύτητα» του Brent.

Εκτιμήσεις

Οι τιμές του αργού έχουν επταπλασιαστεί από το 2002 και αυξηθεί κατά 55% από τις αρχές του έτους. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των στοιχημάτων για εκτίναξή τους ώς και στα 200 δολάρια το βαρέλι ώς τα τέλη του έτους σχεδόν διπλασιάστηκε, κάτι ενδεικτικό των προσδοκιών για κατακόρυφη άνοδο σε σύντομο διάστημα.

Στις 4 Ιουνίου ήταν, άλλωστε, που οι τιμές του αργού πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα στην ιστορία τους, της τάξης των 11 δολαρίων το βαρέλι, σε συνδυασμό με την πτώση του δείκτη Dow Jones σχεδόν κατά 400 μονάδες. Η άνοδος αυτή οφειλόταν εν μέρει σε σχόλιο αναλυτή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας MorgaStanley, ο οποίος προέβλεψε πως η τιμή του αργού θα έφθανε τα 150 δολάρια το βαρέλι ώς την 4η Ιουλίου - σήμερα, Παρασκευή, δηλαδή... Ρεκόρ, πάντως, σημείωσε και η τιμή του χαλκού στην αγορά του Λονδίνου, ωθούμενη ανοδικά από την απεργιακή κινητοποίηση στα ορυχεία του Περού, η οποία διένυε χθες την τέταρτη ημέρα της. Ανοδικά κινήθηκε και εκείνη του αλουμινίου, ενώ τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα υποχώρησαν δραστικά.

Προβλέψεις Μεντβέντεφ για τιμή στα 250 δολάρια

Ο χορός των προβλέψεων για την πορεία των πετρελαϊκών τιμών «καλά κρατεί», με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, να κάνει χθες και πάλι λόγο για εκτίναξή τους «πολύ σύντομα» στα 250 δολάρια το βαρέλι και να προβλέπει πως η Ευρώπη θα πληρώνει πάνω από 500 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα τέλη του έτους. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλούσε για άνοδο στα 150 δολάρια εντός της εβδομάδας. «Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος ενόψει της συνόδου κορυφής των «Οκτώ» πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στην Ιαπωνία, την ερχόμενη εβδομάδα. Η δήλωση χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές «αλλόκοτη για πολιτικό πρόσωπο».

Πόλσον: Αθώο το δολάριο, ευθύνες στον πληθωρισμό

Δεν μπορεί να κατηγορείται το ασθενές δολάριο για την εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού», όταν προβάλλει απειλητικό το διπλό φάσμα του πληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης. Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, σε μια δήλωση σπάνια για μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δεν συνηθίζει να σχολιάζει για το νόμισμά της πέραν του ότι πιστεύει στη δύναμή του. Ο κ. Πόλσον επέμεινε, μάλιστα, ότι «το δολάριο επηρεάζει ελάχιστα» την πορεία των τιμών, επικαλούμενος το γεγονός ότι το νόμισμα «έχει υποτιμηθεί περίπου κατά 24%, ίσως κάπως λιγότερο από 25%, από τον Φεβρουάριο του 2002, ενώ το πετρέλαιο έχει καταγράψει κέρδη άνω του 500% έκτοτε».

Οπως υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Αλιστερ Ντάρλινγκ και απηχώντας την άποψη που εκφράζει το σύνολο των καταναλωτριών χωρών της Δύσης, «κυρίαρχος παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών είναι το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή και παραγωγική δυνατότητα δεν έχει αυξηθεί επαρκώς την τελευταία 10ετία, όσο η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και τα αποθέματα να παραμένουν χαμηλά».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/07/2008)