Στα 250 δολάρια το βαρέλι και μάλιστα «πολύ σύντομα» θα εκτιναχθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Την ίδια πρόβλεψη είχε εκφράσει και προ καιρού ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού, πυροδοτώντας εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει απόπειρα πίεσης για αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Στα 250 δολάρια το βαρέλι και μάλιστα «πολύ σύντομα» θα εκτιναχθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Την ίδια πρόβλεψη είχε εκφράσει και προ καιρού ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού, πυροδοτώντας εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει απόπειρα πίεσης για αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Πράγματι, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Μίλερ προειδοποίησε ότι οι τιμές του αερίου θα φθάσουν ώς και τα 500 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα έναντι των σημερινών 400 για την Ευρώπη, ώς τα τέλη του έτους. Και αν επαληθευθούν οι προβλέψεις του για το πετρέλαιο, τότε οι τιμές του αερίου θα αναρριχηθούν ώς και στα 1.000 δολάρια.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε κάνει λόγο για άνοδο των τιμών στα 150 δολάρια εντός της εβδομάδας. Αν συμβεί αυτό, θα επαληθευτεί η προ μηνός πρόβλεψη της MorgaStanley για την επίτευξη αυτής της τιμής στις 4 Ιουλίου - σήμερα, Παρασκευή.

Και ενώ ώς αργά χθες οι τιμές προς αυτή την κατεύθυνση έδειχναν, έχοντας ξεπεράσει τα 146 δολάρια το βαρέλι, στο Ιράκ άνοιξε ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για οκτώ τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα κοιτάσματα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή του κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ο δε διαγωνισμός για την ανάπτυξή τους ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις σε μια χώρα με τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο. Το υπουργείο Πετρελαίου θα καλέσει 35 εγκεκριμένες διεθνείς εταιρείες -μεταξύ των οποίων οι ΒΡ, ExxoMobil, Royal Dutch Shell και Chevron- να προετοιμάσουν τις προσφορές τους εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, το Ιράκ διαθέτει περίπου 115 δισ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου στο υπέδαφός του.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/07/2008)