Ο Αμερικανός διπλωμάτης Μπρετ Μακ Γκερκ υφίσταται και πάλι τις συνέπειες ενός διπλωματικού παιχνιδιού, που ξεκίνησε πριν από χρόνια στη Βαγδάτη, όταν διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, ενώ παράλληλα είχε ερωτική σχέση με δημοσιογράφο της Wall Street Journal

Όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όρισε τον Μπρετ Μακ Γκερκ Πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, η ηλεκτρονική ερωτική αλληλογραφία μεταξύ του Αμερικανού διπλωμάτη και της δημοσιογράφου, διέρρευσε στον Τύπο.

Τώραο ίδιος Αμερικανός διπλωμάτης είναι επικεφαλής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης που όρισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες δεν κρύβουν αυτό που επιθυμούν για να προχωρήσουν σε αυτή την εξομάλυνση, ζητώντας συμφωνία ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλύτερη πρόσβαση στην αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων πυρηνικής τεχνολογίας, πρόσβαση σε τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά και απελευθέρωση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων προς το Ριάντ. Οι Σαουδάραβες είναι ολοφάνερο, ζητούν τα πάντα από την Αμερική και τίποτε από το Ισραήλ.

Τα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν πόσο σημαντική έχει καταστεί για τις ΗΠΑ η διαδικασία εξομάλυνσης, ή πόσο σημαντική νομίζουν οι Σαουδάραβες ότι είναι η διαδικασία της εξομάλυνσης. Μετά την υπογραφή των Συνθηκών του Αβραάμ από τον Ντόναλντ Τραμπ, και όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και το Σουδάν προχώρησαν σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, η εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκων – Ριάντ κατέστη προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με κύριο στόχο την ειρήνη και την ευημερία στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο. Στην πραγματικότητα οι απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας μοιάζουν με εκβιασμό. Οι σχέσεις Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη πολύ καλές, καθώς για παράδειγμα Ισραηλινοί επιχειρηματίες μπορούν να συνδιαλλαγούν με τους Σαουδάραβες μέσω του Χρηματιστηρίου και των Αγορών του Άμπου Ντάμπι.

Κάποιοι διερωτώνται τι μπορεί να προσφέρει για περαιτέρω εξομάλυνση; Επίσημες διπλωματικές σχέσεις, τουρισμό, εμπόριο; Το όλο ζήτημα είναι μάλλον περισσότερο συμβολικό και αναμένεται να αναγκάσει τις ΗΠΑ να παραχωρήσουν εγγυήσεις ασφαλείας και πυρηνική τεχνολογία. Θα είναι όντως ένας παράξενος τρόπος να επιχειρήσουν οι ΗΠΑ να αποδεσμευθούν από τη Μέση Ανατολή. Αμέσως μόλις οι Σαουδάραβες κατέθεσαν στους Αμερικανούς τα αιτήματα και τις απαιτήσεις τους για την πολυπόθητη ειρήνη με το Ισραήλ, συμφώνησαν σε επανέναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ιράν, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Ισραήλ, στη βάση μιας συμφωνίας που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας.  Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, πάγωσαν και έλαβαν τέλος, όταν οι Σαουδάραβες εκτέλεσαν μετά από καταδίκη ένα Σιίτη Κληρικό. Ένας όχλος Ιρανών, -  το Ιράν είναι σιιτική χώρα-επιτέθηκαν για αντίποινα στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην ιρανική πόλη Μασάντ.

Πριν από λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μουσάντ Αλ Αϊμπάν συναντήθηκε στο Πεκίνο με το μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλεια του Ιράν Αλί Σακχμανί, και υπέγραψαν τη συμφωνία, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ανώτατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και οι τρεις διπλωμάτες γελούσαν και αντάλλασαν αστεία και φιλοφρονήσεις. Η συμφωνία δείχνει ότι η Κίνα ανταγωνίζεται πλέον επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Το Ιράν διαπραγματεύεται εδώ και χρόνια μυστικά με τη Σαουδική Αραβία στο Ομάν και το Ιράκ, κάτι που δείχνει ότι η Κίνα θέλει να εμφανίζεται σαν έντιμος συνομιλητής και διαμεσολαβητής. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ο καλύτερος πελάτης της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου. Οι Αμερικανοί στην πραγματικότητα δεν μπορούν να βοηθήσουν καθώς οι σχέσεις τους με το Ριάντ είναι οι χειρότερες των τελευτών ετών. Σύμφωνα με τους NewYorkTimesΙράν και Σαουδική Αραβία θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους σε Ριάντ και Τεχεράνη, ενώ το Ιράν υποσχέθηκε να σταματήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Βασιλείου αλλά και την υποστήριξη σε παραστρατιωτικές ομάδες που απειλούν το Βασίλειο. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα σταματήσουν οιαδήποτε επιθετική δραστηριότητα κατά του Ριάντ, μειώνοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητες για πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις Ιράν, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά, όμως οι προοπτικές βελτίωσης τους έχουν αυξηθεί, καθώς το Ριάντ επιθυμεί να αποκτήσει νέους φίλους. Οι Σαουδάραβες επιθυμούν επίσης να επιτύχουν την αποδέσμευση τους από τον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά και να επαναπροσεγγίσουν τη Συρία και τον Πρόεδρο Άσαντ. Ο Πρίγκηπας Φαϊσαλ Μπιν Φαράν, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει ότι η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν είναι βιώσιμη, ενώ ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επιθυμεί να δώσει έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας και στις πωλήσεις πετρελαίου, στόχοι που δεν επιτυγχάνονται αποτελεσματικά όταν επικρατεί αναταραχή και ενισχύονται οι πιθανότητες πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.