Η Saudi Aramco υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 10% της κινεζικής Rongsheng Petrochemical έναντι 24,6 δις γιουάν ή 3,6 δις δολ., όπως ανακοίνωσε ο σαουδαραβικός ενεργειακός κολοσσός σήμερα, Δευτέρα

Η συμφωνία, που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της εταιρείας στον τομέα της διύλισης στην Κίνα, επετεύχθη μετά το ταξίδι του προέδρου της Aramco, Amin Nasser, στην Κίνα για να συμμετάσχει στο China Development Forum (CDF).

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Aramco θα παράσχει 480.000 βαρέλια αραβικού αργού ημερησίως στην θυγατρική της Rongsheng, Zhejiang Petroleum and Chemical, μέσω της 100% θυγατρικής της, Aramco Overseas Company.

«Πρόκειται για μία σημαντική εξαγορά για την Aramco σε μία βασική αγορά, η οποία υποστηρίζει τις αναπτυξιακές μας φιλοδοξίες και που αναβαθμίζει την στρατηγική μας για τα υγρά σε χημικά», φέρεται να είπε στη δήλωσή του ο Mohammed Al Qahtani, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Aramco.

Από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας, ο πρόεδρος Li Shuirong εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή της Aramco θα βοηθήσει σημαντικά τη Rongsheng να εφαρμόσει τη στρατηγική της για την αναπτυξιακή της στρατηγική στον κλάδο των πετροχημικών.

Η συναλλαγή, η οποία υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις, αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του 2023.

Η απόφαση της Aramco να αποκτήσει τις μετοχές της Rongsheng ακολουθεί τη συμφωνία-ορόσημο της σαουδαραβικής εταιρείας με δύο Κινέζους εταίρους, τον Όμιλο Norinco και τον βιομηχανικό όμιλο Panjin Xincheng, με αντικείμενο την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου διυλιστηρίου και πετροχημικού συγκροτήματος έναντι 83,7 δις γιουάν (12,2 δις δολ.) στη βορειοανατολική Κίνα.