Κροατία: 25 Εκατ. Ευρώ στην «Κοιλάδα Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής» Από το Πρόγραμμα Horizon Europe

Κροατία: 25 Εκατ. Ευρώ στην «Κοιλάδα Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής» Από το Πρόγραμμα Horizon Europe
energia.gr
Δευ, 27 Μαρτίου 2023 - 18:17

Η κοινή επιχείρηση Clean Hydrogen Partnership - εταιρική συνεργασία της Κομισιόν με τον ευρωπαϊκό Σύνδεσμο υδρογόνου (Hydrogen Europe) και την ερευνητική κοινότητα για το υδρογόνο (Hydrogen Europe Research) - ανακοίνωσε την επιλογή του έργου «Κοιλάδα Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής - NAHV» για χρηματοδότηση με ποσό 25 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Horizon Europe

Αυτό αναφέρει το πρόσφατο δελτίο της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κροατία.

Η «Κοιλάδα Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής» - ένα από τα δύο εμβληματικά έργα της Clean Hydrogen Partnership (το άλλο αφορά στη Βαλτική) - αποτελεί προϊόν της συνεργασίας Κροατίας, Σλοβενίας και Αυτόνομης Περιφέρειας Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία. To εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει 34 οργανισμούς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με επικεφαλής εταίρο τη σλοβενική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ‘HSE’. Από κροατικής πλευράς συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η βιομηχανία παραγωγής δομικών υλικών ‘Nexe’, η ‘Indeloop’ του Ομίλου ‘DOK-ING’ από τον χώρο της ρομποτικής, η ‘Gitone Kvarner’ εταιρεία επενδύσεων κυρίως στον τουριστικό τομέα και η ‘Active Solera’ δραστηριοποιούμενη στον χώρο των ΑΠΕ.

Στόχος του έργου είναι να καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από την παραγωγή και την αποθήκευση έως τη διανομή και την τελική χρήση του υδρογόνου σε βιομηχανία και μεταφορές. Τα επιμέρους πιλοτικά έργα της «Κοιλάδας Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής» σχεδιάζεται να αναπτύξουν παραγωγή 5.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδοτική σύμβαση και θα διαρκέσει 72 μήνες.

Η συμμετοχή της Κροατίας στην «Κοιλάδα Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής» εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για το υδρογόνο, βάσει της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτρολυτικών κυψελών ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος 70 ΜW έως το 2030 και 2.750 ΜW έως το 2050, με το μερίδιο του υδρογόνου στην τελική κατανάλωση ενέργειας να ανέρχεται σε 0,2% και 11% αντιστοίχως. Η εθνική στρατηγική περιλαμβάνει επίσης σενάριο ταχείας ανάπτυξης της βασιζόμενης στο υδρογόνο οικονομίας, βάσει του οποίου η εγκατεστημένη ισχύς προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 1.270 MW έως το 2030 και 7.330 MW έως το 2050, με τα αντίστοιχα μερίδια συμμετοχής στην τελική κατανάλωση ενέργειας να διαμορφώνονται στο 3,75% και 15%.