Το Παρίσι πιέζει ώστε η πυρηνική ενέργεια να αναγνωριστεί ως πηγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και να προσμετρηθεί στον προγραμματισμένο στόχο της ΕΕ να παράγει το 40% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Οι πυρηνικοί σταθμοί παρήγαγαν περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας το 2022. Μια πρόταση της Γαλλίας να αντιμετωπιστεί η πυρηνική ενέργεια ως ισοδύναμη με τις ΑΠΕ είναι απίθανο να συμφωνηθεί 

στη σημερινή συνάντηση των υπουργών ενέργειας, αλλά ο αγώνας των Γάλλων να αποκτήσουν πράσινη σφραγίδα για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τους δεν τελειώνει εδώ. Από την άλλη, χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε τις προσπάθειες για την επέκταση της ηλιακής, της αιολικής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προσμετρώνται στον στόχο.

Ο φάκελος στην ημερήσια διάταξη των υπουργών σήμερα αφορά τους νέους κανόνες για τις υποδομές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Αυτό το καύσιμο μπορεί να παραχθεί από ηλιακή και αιολική ενέργεια - και να αποκαλείται ανανεώσιμο - ή με πυρηνική ενέργεια, που ορίζεται ως υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με τους κανόνες.

Το Παρίσι έχει προτείνει το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα να προσμετράται στους στόχους των χωρών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην τελευταία έκδοση του κειμένου για το φυσικό αέριο που είδαν οι Financial Times, η παράγραφος είχε διαγραφεί, αν και δεν είχε επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, δήλωσαν χθες το βράδυ διπλωμάτες της ΕΕ.

"Υπάρχει μια μειοψηφία κρατών μελών που ζητά να προσμετράται η πυρηνική ενέργεια στους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπάρχει μια άλλη μειοψηφία που είναι αντίθετη", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Πριν από τη συνάντηση, τόσο αυτοί που είναι υπέρ όσο και αυτοί που είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας παίρνουν πρόγευμα για να διαμορφώσουν στρατηγικές, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η σουηδική προεδρία, η οποία μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, στοχεύει σε συμφωνία σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η γαλλική πρόταση αποσυρθεί, η συζήτηση για τα πυρηνικά θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των αυριανών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών για τη λεγόμενη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αφορά τον ίδιο τον στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια λύση που συζητήθηκε, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι το υδρογόνο που παράγεται από πυρηνική ενέργεια να επιτρέπεται να προσμετράται μόνο εν μέρει στους στόχους των χωρών.

Το άνοιγμα της δέσμης μέτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τόσο προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων δεν είναι πάντως δημοφιλές σε όλους, ιδίως αφού μια παρόμοια γερμανική κίνηση στις ήδη ολοκληρωμένες συνομιλίες για τις μηχανές εσωτερικής καύσης βύθισε τις Βρυξέλλες σε νέα αναταραχή.

Ν. Παλ.