Η Κένυα Εγκαταλείπει το Δολάριο και Στρέφεται στο Εθνικό της Νόμισμα για Αγορά Πετρελαίου

Η Κένυα Εγκαταλείπει το Δολάριο και Στρέφεται στο Εθνικό της Νόμισμα για Αγορά Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 28 Μαρτίου 2023 - 14:05

Ο πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο παρουσίασε μια πρόταση την περασμένη Τετάρτη για την αντιμετώπιση της κρίσης του δολαρίου που περιλαμβάνει την αγορά πετρελαίου χρησιμοποιώντας σελίνια, το εθνικό νόμισμα της αφρικανικής χώρας

Ο Ρούτο κατηγόρησε τα καρτέλ πετρελαίου ότι συσσωρεύουν δολάρια ως απάντηση στην κρίση του δολαρίου που έχει προκαλέσει έλλειψη καυσίμων στην Κένυα και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αγοράζει στο εξής πετρέλαιο χρησιμοποιώντας σελίνια Κένυας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους στην Κένυα αντιμετώπιζαν προκλήσεις πρόσβασης σε δολάρια ότι έχουμε λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα δολαρίων τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά επειδή οι εταιρείες καυσίμων μας θα πληρώνουν τώρα για καύσιμα με σελίνια Κένυας», είπε ο Ρούτο στο Nairobi Security Exchange, το χρηματιστήριο της Κένυας.Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κένυα θα χρησιμοποιήσει τα σελίνια για να αγοράσει πετρέλαιο, ο Κενυάτης πρόεδρος είπε: «Μόλις ολοκληρώσαμε την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία στον εγχώριο τομέα καυσίμων που θα φροντίσει ώστε η Κένυα να έχει πρόσβαση σε όλες τις ανάγκες μας σε καύσιμα με διαφοροποιημένη εξάμηνη πίστωση.

Αυτό θα εξαλείψει την ανάγκη για 500 εκατ. δολ. το μήνα από αυτήν την αγορά ».Ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του εφάρμοσε μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας που επιτρέπει στους Κενυάτες να αποκτούν βενζίνη με πίστωση έξι μηνών.

«Σας δίνω δωρεάν συμβουλές ότι όσοι συσσωρεύουν δολάρια, μπορεί σύντομα να πάθετε απώλειες», είπε. «Κάντε καλύτερα αυτό που πρέπει να κάνετε γιατί αυτή η αγορά θα είναι διαφορετική σε μερικές εβδομάδες», προειδοποίησε ο Γουίλιαμ Ρούτο. Οι παίκτες του κλάδου, όπως οι τράπεζες, συνεργάζονται με την κεντρική τράπεζα για την επίλυση του ζητήματος, είπε.