Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW (EBKG.DE) αναμένει ότι τα βασικά της κέρδη θα αυξηθούν έως και 58% το 2023, χάρη στα ενεργειακά δίκτυα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εμπορικές δραστηριότητες, λόγος αρκετός για να επιταχύνει ο όμιλος τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα κατά επτά χρόνια. Η EnBW, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, λειτουργεί 4,3 GW μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη

και λιθάνθρακα, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της. Αυτό συγκρίνεται με 5,4 GW ανανεώσιμης δυναμικότητας.

Η EnBW δέχθηκε πιέσεις πέρυσι, όταν το τμήμα εμπορίας της VNG (VNG.UL) έπρεπε να αντιμετωπίσει την κίνηση της Ρωσίας να περιορίσει και στη συνέχεια να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, γεγονός που οδήγησε σε συμφωνία χρηματοδότησης αλλά όχι σε κρατική διάσωση.

Τη Δευτέρα, η EnBW προχώρησε την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για το 2028 από το 2035, ένας στόχος που βρίσκεται ήδη μπροστά από την προθεσμία του 2038 που έχει θέσει η κυβέρνηση.

"Αυτό θα επιταχύνει την πορεία μας προς την κλιματική ουδετερότητα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Schell κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του ομίλου.