Την πλέον θετική στάση από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011, δείχνουν οι Σουηδοί έναντι της πυρηνικής ενέργειας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην οποία οδήγησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το ποσοστό των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ της αμφιλεγόμενης μορφής παραγωγής ενέργειας αγγίζει υψηλό 12ετίας, στο 56%, σύμφωνα

με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Som του Πανεπιστημίου του Γκέτερμποργκ. Την ίδια περίοδο πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%.

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε ευρύτερα στην Ευρώπη την ανάγκη για πιο σταθερή, εγχώρια παραγωγή ενέργειας προκειμένου να αντισταθμιστεί η τεράστια πτώση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναγεννήσει την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία πολλοί αντιδραστήρες έκλεισαν.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, η πυρηνική ενέργεια είναι λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική. Θετική άποψη για την ηλιακή ενέργεια εκφράζει το 76% των Σουηδών πολιτών.

Στο πεδίο των γεωστρατηγικών συμμαχιών, το 52% των Σουηδών εκφράζει υψηλή ή πολύ υψηλή εμπιστοσύνη στο NATO ως αμυντικό οργανισμό.

capital.gr