Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές: Η Εστίαση της Fed στην Κλιματική Αλλαγή Οδήγησε στην Τραπεζική Κρίση

Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές: Η Εστίαση της Fed στην Κλιματική Αλλαγή Οδήγησε στην Τραπεζική Κρίση
energia.gr
Πεμ, 30 Μαρτίου 2023 - 08:18

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές άφησαν επανειλημμένα υπόνοιες την Τρίτη ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της εστίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην κλιματική αλλαγή. Η Fed ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμμετάσχουν σε ένα εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου 

να τεστάρουν τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν τα καταστροφικά σενάρια της κλιματικής αλλαγής στα αποτελέσματα τους.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Τρίτης, Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες φάνηκαν να κατηγορούν την εστίαση της Fed σε αυτό το πρόγραμμα και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γενικά για την έλλειψη ρυθμιστικής τραπεζικής εποπτείας. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Tim Scott, υψηλόβαθμο μέλος της τραπεζικής επιτροπής, χαρακτήρισε την εστίαση της Fed στην κλιματική αλλαγή χάσιμο χρόνου.

«Η Fed θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποστολή της και όχι στην κλιματική αρένα. Eίναι χάσιμο χρόνου, προσοχής και ανθρώπινου δυναμικού», τόνισε.

Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Steve Daines της Μοντάνα τόνισε ότι το σχέδιο του προέδρου Joe Biden για την αλλαγή στο Κλίμα συνέβαλε στην πτώση της Silicon Valley Bank, αποτυγχάνοντας «να δώσει προτεραιότητα στους σαφείς και παρόντες κινδύνους του πληθωριστικού περιβάλλοντος, των αυξανόμενων επιτοκίων και του τι θα έκαναν για τις αξίες των ομολόγων» και «αντ’ αυτού επιλέγοντας την εστίαση στην κλιματική αλλαγή».

Ο Daines κατηγόρησε επίσης την Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο ότι δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έναντι των κινδύνων που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επιτόκια.

Σε μια συνέντευξη στο Montana Public Radio το 2014, ο Daines είχε αναφέρει ότι «η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω» σχετικά με το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Οι εκστρατείες του έχουν λάβει περισσότερες από 600.000 $ σε δωρεές από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα γίνει «χορηγός πολιτικής για το κλίμα». «Σήμερα, ορισμένοι αναλυτές ρωτούν εάν η ενσωμάτωση στην τραπεζική εποπτεία των αντιληπτών κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι κατάλληλη, σοφή και συνεπής με τις υπάρχουσες εντολές μας», είχε πει συγκεκριμένα ο ίδιος τον Ιανουάριο. «Κατά την άποψή μου, η Fed έχει στενές, αλλά σημαντικές, ευθύνες σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

Αυτές οι ευθύνες συνδέονται στενά με τις ευθύνες μας για την εποπτεία των τραπεζών. Το κοινό εύλογα αναμένει από τις εποπτικές αρχές να απαιτήσουν από τις τράπεζες να κατανοούν και να διαχειρίζονται κατάλληλα τους σημαντικούς κινδύνους τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κινδύνων της κλιματικής αλλαγής».

kourdistoportocali.com