Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασε τον άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά το 2022, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν επίσης την πυρηνική παραγωγή το 2022, αφού το έκαναν για πρώτη φορά πέρυσι. Η ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας οδήγησε σημαντικά

στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνέβαλε στο 14% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο εσωτερικό της χώρας το 2022.

"Χαίρομαι που βλέπω ότι περάσαμε αυτό το όριο, αλλά αυτό είναι μόνο ένα βήμα σε ένα ταξίδι που πρέπει να είναι πολύ γρήγορο και πολύ φθηνότερο", δήλωσε ο Στίβεν Πόρντερ, καθηγητής οικολογίας και βοηθός κοσμήτορα για τη βιωσιμότητα στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Η Καλιφόρνια παρήγαγε το 26% της εθνικής ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, ακολουθούμενη από το Τέξας με 16% και τη Βόρεια Καρολίνα με 8%.

Η μεγαλύτερη παραγωγή αιολικής ενέργειας σημειώθηκε στο Τέξας, το οποίο αντιπροσώπευε το 26% του συνόλου των ΗΠΑ, ακολουθούμενο από την Αϊόβα (10%) και την Οκλαχόμα (9%).

"Αυτή η αλματώδης ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα οικονομικά", δήλωσε ο Gregory Wetstone, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. "Κατά την τελευταία δεκαετία, το ισοσταθμισμένο κόστος της αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 70%, ενώ το ισοσταθμισμένο κόστος της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό 90%".