Αυτή τη φορά υποτίθεται ότι θα ήταν διαφορετική. Πέρυσι το καλοκαίρι, η τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου έφτασε στο υψηλότερο σημείο των 10 δολαρίων ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmbtu). Η ανησυχία τότε ήταν ότι η Ευρώπη θα είχε έλλειψη προμηθειών το χειμώνα, καθώς η Ρωσία μείωσε 

την παραγωγή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις. Σήμερα, όως η τιμή έχει πέσει σε μόλις 2 δολάρια/mmbtu. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφτασε σε χαμηλό πενταετίας χάρη στον ήπιο χειμώνα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η χώρα θα τελειώσει τον Μάρτιο με περισσότερα από 1,9 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στις αποθήκες της, ένα τέταρτο περισσότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας σημειώνουν οι FT. 

Μια μαζική αύξηση της παραγωγής στη δεκαετία του 2010 οδήγησε σε πλεόνασμα, χαμηλές τιμές και τελικά σε οικονομική δυσπραγία για ορισμένες επιχειρήσεις. Οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγκάστηκαν σε λιτότητα από τους μετόχους.

Όμως στη συνέχεια ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αμερικανική βιομηχανία φυσικού αερίου οραματιζόταν μια χρυσή εποχή όπου η αύξηση της παραγωγής θα υποστηριζόταν από σταθερά υψηλότερες τιμές και κερδοφορία. Η αναμονή πλέον έχει μετατραπεί σε ...προσμονή.

Η Chesapeake Energy, πρωτοπόρος των σχιστολιθικών γεωτρήσεων, παραμένει αισίοδοξη. Η εταιρεία χρεοκόπησε το 2020, αλλά επανήλθε και στράφηκε από το πετρέλαιο προς το φυσικό αέριο. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περισσότερο από το ένα τέταρτο από την κορύφωσή τους το περασμένο καλοκαίρι. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Domenic Dell'Osso, δήλωσε στους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έπρεπε να διαχειριστεί τη μεταβλητότητα των τιμών φέτος, αλλά ότι οι τάσεις παγκοσμίως δειχνουν το φυσικό αέριο ως ένα εμπόρευμα που φέρνει κέρδη.
Η θέση του αυτή βέβαια, εξαρτάται εν μέρει από τον όγκο της δυναμικότητας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που προσθέτουν οι ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να εξάγουν φυσικό αέριο μόλις το 2016. Σήμερα, η τρέχουσα δυναμικότητα μεταφοράς έχει ήδη φτάσει τα 14 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, αριθμός που πρόκειται να εκτοξευθεί σε περίπου 20 δισ. κυβικά πόδια με την προσθήκη τριών νέων τερματικών σταθμών εξαγωγής.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ παραδέχεται ότι οι προβλέψεις του δεν προέβλεπαν την κλίμακα της τρέχουσας επιβράδυνσης στις τιμές του φυσικού αερίου. Μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια ιδιοτροπία του καιρού. Όμως οι επενδυτές επειδή έχουν καεί και στο παρελθόν από προφητείες για ούριο άνεμο παγκοσμίως και νέα πειθαρχία στην παραγωγή, θα πρέπει να διατηρήσουν τον ...σκεπτικισμό τους.