Η Νορβηγία ανακοίνωσε τις δύο πρώτες περιοχές μίσθωσης που θα προσφέρει καθώς προχωρά στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αυτό σηματοδοτεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα που γίνεται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μελέτης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εκτέλεσης της στρατηγικής, η οποία απαιτεί έως και 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040.

Προβλέπονται δύο χωριστές δημοπρασίες, μία περιοχή στη Βόρεια Θάλασσα κοντά στα σύνορα με τη Δανία και μία δεύτερη περιοχή κατά μήκος της δυτικής ακτής κοντά στις υφιστάμενες πετρελαϊκές δραστηριότητες στα ανοικτά του Σταβάνγκερ. Η Νορβηγία χρησιμοποιεί το βρετανικό μοντέλο δημοπρασιών για τα δύο αυτά πρώτα έργα, με τον υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας να αναφέρει ότι θα προτείνει στο κοινοβούλιο ένα ανώτατο όριο για οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση των έργων, καθώς θα αρχίσει να προχωρά η βιομηχανία. Τα σχέδια προβλέπουν την ανάθεση των πρώτων έργων μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει νέες υπεράκτιες αιολικές περιοχές το 2025.

"Το να οδηγήσουμε τη Νορβηγία στην πράσινη στροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντά μας ως κυβέρνηση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre σε εκδήλωση Τύπου στο Όσλο. "Προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η Νορβηγία, η απάντηση σε όλα σχεδόν τα ερωτήματα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη παραγωγή ενέργειας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο".

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, περιγράφηκαν τα σχέδια για τις δύο προτεινόμενες περιοχές μίσθωσης, οι οποίες συνολικά θα μπορούσαν να παρέχουν τουλάχιστον 3 GW αιολικής ενέργειας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα σχέδια για 30 GW είναι "σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη συνολική παραγωγή ενέργειας της Νορβηγίας πέρυσι". Τόνισε επίσης ότι η Νορβηγία έχει πενταπλάσια έκταση στη θάλασσα από ό,τι στην ξηρά, δημιουργώντας ένα μεγάλο δυναμικό για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας. Η ακτογραμμή έχει επίσης "πολύ αέρα".

Το πρώτο έργο είναι το Sørlige Nordsjø II για το οποίο θα προσφέρουν μια ενιαία μίσθωση για την πρώτη φάση που αποτελείται από 235 τετραγωνικά μίλια. Βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα και είναι κατάλληλο για ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα με αναμενόμενη παραγωγή ενέργειας 1,5 GW. Αυτή η πρώτη διαδικασία μίσθωσης θα έχει ένα γύρο προεπιλογής όπου οι εταιρείες θα πρέπει να τεκμηριώσουν την τεχνική τους επάρκεια και την οικονομική τους ευρωστία. Έξι έως οκτώ εταιρείες θα προχωρήσουν στη δημοπρασία με τις αιτήσεις να πρέπει να υποβληθούν έως τις 4 Αυγούστου 2023.

Το δεύτερο έργο, το Utsira Nord, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής και θα απαιτήσει πλωτές ανεμογεννήτριες. Επί του παρόντος, προτείνονται τρεις περιοχές μίσθωσης με συνολική έκταση 386 τετραγωνικών μιλίων. Κάθε μία θα έχει ελάχιστη ισχύ 500 MW, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 750 MW με βάση τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου και η Νορβηγία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ποιοτικά κριτήρια που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια.