Ο OPEC+ αναμένεται να μείνει πιστός στην υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ των μελών του για μείωση της παραγωγής τους στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας. Αυτό δήλωσαν στο Reuters πέντε εκπρόσωποι του γκρουπ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών που περιλαμβάνει τον OPEC και άλλες παραγωγούς πετρελαίου, μεγαλύτερη εκ των οποίων η Ρωσία, καθώς 

το πετρέλαιο ανακάμπτει μετά την πτώση της τιμής του σε χαμηλό 15μήνου. Ειδικότερα, το αργό τύπου Brent ανεβαίνει ξανά προς τα 80 δολ. το βαρέλι αφού είχε πέσει, στις 20 Μαρτίου, στα 70 δολ. το βαρέλι, καθώς απαλύνονται οι φόβοι για μία παγκόσμια τραπεζική κρίση και η διακοπή των εξαγωγών από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν περιορίζει τις προμήθειες.

Η υπουργική επιτροπή παρακολούθησης του OPEC+ αναμένεται να συνεδριάσει διαδικτυακά την ερχόμενη Δευτέρα, με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

«Είναι δύσκολο να περιμένουμε κάποια νέα εξέλιξη», δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας από τους αντιπροσώπους σχετικά με τις συνομιλίες της Δευτέρας. Άλλος εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι περιορισμοί εξαγωγών από το Κουρδιστάν και οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών δεν είναι αρκετά σημαντικές ώστε να επηρεάσουν τη συνολική πορεία της πολιτικής του OPEC+ για το 2023.

Τρεις άλλοι εκπρόσωποι ανέφεραν επίσης ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές πολιτικής τη Δευτέρα. Μετά από αυτές τις συνομιλίες, η επόμενη πλήρης συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί πρόβλημα για τα περισσότερα μέλη του OPEC +, επειδή οι οικονομίες τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο. Παρ’ όλ’ αυτά, οι εκπρόσωποι του OPEC+ δεν κατέθεσαν καμία πρόταση για περαιτέρω δράση με στόχο τη στήριξη της αγοράς μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών και προέβλεψαν ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, εκτίμηση που ήδη δείχνει να επαληθεύεται.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο OPEC+ μείωσε τον στόχο παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της πανδημίας το 2020. Η ίδια μείωση ισχύει και για ολόκληρο το 2023.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο OPEC+ θα επιμείνει στον μειωμένο στόχο μέχρι το τέλος του έτους.