Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να ακυρώνουν προκρατήσεις χωρητικότητας σε υποδομές υγροποιημένου αερίου. Εγκρίθηκε από τους 27 υπουργούς και ο κανονισμός για τα καθαρά αυτοκίνητα, με τη γερμανική εξαίρεση για τα λεγόμενα «ηλεκτρονικά» καύσιμα

Πρόταση της Κομισιόν που δίνει στις κυβερνήσεις το δικαίωμα να εμποδίζουν προσωρινά τους Ρώσους εξαγωγείς να προκρατούν χωρητικότητα υποδομών που απαιτούνται για την προμήθεια LNG ενέκριναν, χθες, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, αν και οι μεμονωμένες κυβερνήσεις θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων με άλλες χώρες της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό, το εργαλείο θα μπορούσε να συνεχίσει να μειώνει τη ροή ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επίτροπος Σίμσον ζήτησε νωρίτερα αυτό τον μήνα να σταματήσουν οι ρωσικές μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, λέγοντας ότι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να ανανεώνουν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις μόλις λήξουν οι τρέχουσες.

Στο μεταξύ, με τις διαβεβαιώσεις που ήθελε το Βερολίνο, πέρασε τελικά χθες από το Συμβούλιο Ενέργειας της Ε.Ε. ο κανονισμός για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά, ο οποίος στην πράξη οδηγεί στη σταδιακή μετάβαση από τα οχήματα με μηχανές εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους όλων σχεδόν των κρατών-μελών, με την Πολωνία να ψηφίζει εναντίον και την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να απέχουν.

Είχε προηγηθεί μια περίοδος έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Κομισιόν, καθώς το Βερολίνο ζήτησε - στο παρά πέντε της τελικής έγκρισης της νομοθεσίας και λόγω της διαφωνίας του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)- να υπάρξουν εξαιρέσεις όσον αφορά τη χρήση e-fuels (καύσιμα που παράγονται με μεθόδους που δεν παράγουν επιπρόσθετες εκπομπές, ωστόσο παράγουν τα ίδια διοξείδιο του άνθρακα όταν χρησιμοποιούνται).

(από efsyn.gr, 29/03/2023)