Η απόφαση αυτή, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι απόλυτα συμβατή με την ακολουθούμενη σήμερα Ευρωπαϊκή πολιτική για την προώθηση της εξάσκησης και του περπατήματος, ιδίως εντός των αστικών περιοχών (βλ. εδώ), με στόχο αφ’ ενός την εξοικονόμηση ενέργειας και αφ’ ετέρου την φυσική εξάσκηση και άρα την μείωση των καρδιακών παθήσεων.
Έτσι, σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ ετοιμάζεται Οδηγία η οποία θα προβλέπει την ίδρυση υπουργείου για το περπάτημα (Ministry of Walks) σε κάθε μια από τις 27 χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ. Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την γραφειοκρατία με τα υπό εκκόλαψη σχέδια της κυβέρνησης αφού η ίδρυση ενός τέτοιου υπουργείου σημαίνει υποχρεωτικά το σπάσιμο του σημερινού ΥΠΕΝ με την απόσχιση της υπέρ διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού που περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες του Αστικού Σχεδιασμού. Με την εν λόγω διεύθυνση να αποτελεί πλέον την ραχοκοκαλιά του υπό ίδρυση νέου υπουργείου.
Στο πλαίσιο για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αλλά και της διάδοσης της άθλησης και της ενδυνάμωσης του Ελληνικού σώματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με τη ίδρυση και ενεργοποίηση του εν λόγω υπουργείου. Πρωταρχικός σκοπός η ανάδειξη της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού μέσω της εφαρμογής της Οδηγίας ELTIS της DG Move της ΕΕ, και της τάχιστης επεξεργασίας και υιοθέτησης Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για όλες τις πόλεις της χώρας. Το σχέδιο αυτό θα καταρτισθεί σε συνδυασμό και λαμβάνοντας σοβαρά υπό όψη την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο.
Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης ο ομότιμος καθηγητής της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος Δρ. Θεόφραστος Μελετόπουλος, που προΐσταται της ειδικής Ομάδας Έργου που έχει συστήσει το γραφείο του πρωθυπουργού (στο πλαίσιο λειτουργίας του επιτελικού κράτους), δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του νέου υπουργείου ευρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αφού αποτελεί κοινοτική υποχρέωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μελετόπουλο, το νέο υπουργείο θα δώσει μεγάλο βάρος στην προσωπική άθληση ενθαρρύνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την κινητικότητα των πολιτών αφού αυτό αναμένεται ότι θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, λ. χ. μείωση των καρδιακών παθήσεων, βελτίωση της ευλυγισίας, εξοικονόμηση ενέργειας, ενθάρρυνση κοινωνικών συναναστροφών (στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του δημογραφικού).
Σύμφωνα με τα σχέδια του νέου υπουργείου πρόκειται να προσληφθούν τουλάχιστον 3000 γυμναστές οι οποίοι θα επιβλέπουν και θα ενθαρρύνουν τον πληθυσμό στη καθημερινή άσκηση και στο περπάτημα. Οι εν λόγω γυμναστές θα ευρίσκονται ακροβολισμένοι σε στρατηγικά σημεία της κάθε πόλης (λ. χ. πάρκα, πλατείες, διαβάσεις ) ώστε διά του παραδείγματος να υποκινούν τους πολίτες στο περπάτημα και το ελαφρύ τρέξιμο (jogging).
Μεταξύ άλλων, οι γυμναστές θα αποτελέσουν τους πόλους έλξης για την προτροπή των πολιτών όπως εγκαταλείψουν τα οχήματα τους (ιδίως για μικρές αποστάσεις κάτω των 2,5 χιλιομέτρων) και οργανώσουν την ζωή τους διασχίζοντας όλες τις μικρές αποστάσεις περπατώντας.
Μεταξύ άλλων, το νέο υπουργείο πρόκειται να οργανώσει και ανοικτούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη των πλέον χαρακτηριστικών τύπων περπατήματος (λ. χ. Ευζωνικό, Βλάχικο, Σαρακατσάνικο, Κρητικό, Αρκαδικό, Κερκυραϊκό κλπ.), όπως επίσης ανά ζεύγη (Χιώτικο). Απώτερος στόχος η ανάδειξη της Ελληνικής μοναδικότητας μέσω του υπέροχου Ελληνικού βάδην και της προβολής του στο εξωτερικό. Κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα αφού πολλοί τουρίστες πρόκειται να επισκέπτονται την Ελλάδα για να θαυμάσουν την Ελληνική λεβεντιά όχι μόνο στους Ευζώνους της προεδρικής φρουράς στο Σύνταγμα αλλά και σε όλη την Ελλάδα όπου χιλιάδες πολίτες καθημερινά θα αθλούνται και θα διαγωνίζονται στο βάδην.
Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Energia.gr, η κυβέρνηση, απόλυτα βέβαιη για τη επανεκλογή της και τη επικράτηση της στον β΄εκλογικό γύρο, έχει ήδη αρχίσει να στελεχώνει το υπουργείο για το περπάτημα με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (π. χ. καθηγητές φυσικής αγωγής, αθληιάτρους, πολεοδόμους) αλλά και ξένους συμβούλους όπως λ. χ. ο γνωστός Βρεττανός ηθοποιός John Cleese, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα (βλέπε το επεισόδιο της τηλεοπτικής σατιρικής σειράς Monty Pythons, “The Ministry of Silly Walks”).