Η προοδευτική τιμολόγηση, η εξοικονόμηση πόρων και η καταπολέμηση των διαρροών αποτελούν μέρος των 53 μέτρων του νέου σχεδίου διαχείρισης του νερού που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση της ξηρασίας. Ο Μακρόν ανακοίνωσε το σχέδιό του στο Savines-le-Lac (Hautes-Alpes) για να «προετοιμαστεί για το καλοκαίρι».

«Στόχος του σχεδίου είναι να εγγυηθεί σε όλους τους Γάλλους την πρόσβαση σε ποιοτικό πόσιμο νερό για τις βασικές ανάγκες», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο σχέδιό του, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοινώνει επίσης ένα «προοδευτικό σύστημα τιμολόγησης του νερού» για την ενθάρρυνση της μείωσης της κατανάλωσης και τη μείωση της «άνετης» χρήσης, χωρίς να αυξηθεί η τιμή του νερού για τα πρώτα κυβικά μέτρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή.

Εκτός από τον στόχο της εξοικονόμησης του 10% του νερού σε όλους τους τομείς έως το 2030 – με τις εργασίες για την επίτευξη αυτού του στόχου να ξεκινούν φέτος το καλοκαίρι, ο Μακρόν θέλει επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν τα λύματα και να ελέγξει το ένα στα πέντε λίτρα που χάνεται από διαρροές στο γαλλικό δίκτυο ύδρευσης.

«Σήμερα στη Γαλλία, λιγότερο από το 1% των λυμάτων επανεπεξεργάζεται για επαναχρησιμοποίηση. Αυτό είναι 10 έως 15, 20 φορές λιγότερο συγκριτικά με ορισμένες από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τους δημόσιους οργανισμούς ύδρευσης κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα παρέχει στα νοικοκυριά πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα επίπεδα κατανάλωσης νερού και θα προτείνει καλές πρακτικές.

Στόχος είναι να «συνειδητοποιήσουν όλοι τις ευθύνες τους» και να κατανοήσουν οι άνθρωποι ότι «κάθε πράξη μετράει», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Μακρόν δέχθηκε γρήγορα επικρίσεις.

Η γενική γραμματέας της Europe-Ecologie-Les-Verts Μαρίν Τοντελιέρ επέκρινε τον πρόεδρο ότι δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος και ότι δεν εμπλέκει επαρκώς τη νεολαία και την κοινωνία των πολιτών στην ανάπτυξη του σχεδίου, σε συνέντευξή της στο France Info.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη βίαιη σύγκρουση διαδηλωτών και αστυνομίας στη δυτική Γαλλία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που έγινε κατά της παροχής νερού για τη γεωργία.

«Ο κανόνας είναι το μοίρασμα» του νερού, υπενθύμισε ο πρόεδρος αναφερόμενος στα γεγονότα.

euractiv.gr