Νοζάρι: «Βλέπει» Νέα Ρεκόρ για το Πετρέλαιο σε Περίπτωση που το Ιράν Δεχθεί Επίθεση

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, θα εκτιναχθούν σε νέα ιστορικά ρεκόρ σε περίπτωση που το Ιράν δεχθεί στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της ισλαμικής χώρας.
energia.gr
Δευ, 7 Ιουλίου 2008 - 12:00

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, θα εκτιναχθούν σε νέα ιστορικά ρεκόρ σε περίπτωση που το Ιράν δεχθεί στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της ισλαμικής χώρας. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Shana, ο Γκολαμχοσεΐν Νοζάρι φέρεται να δήλωσε πως η χώρα του, κάτοχος των δεύτερων μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου στον κόσμο, «θα προβεί σε μια ασύλληπτα λυσαλλέα απάντηση», εάν δεχθεί επίθεση. «Οι τιμές του πετρελαίου θα αναρριχηθούν σε απρόβλεπτα ρεκόρ», τόνισε. Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί στην περιοχή του Κόλπου, εν μέσω εικασιών ότι το Ισραήλ πιθανόν να είναι έτοιμο να επιτεθεί εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Στις 2 Ιουλίου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε διατεθειμένος να επιδιώξει μια διπλωματική λύση, ωστόσο, δήλωσε πως «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.

Οι ΗΠΑ και πολλοί από τους συμμάχους τους υποστηρίζουν ότι στόχος του Ιράν είναι να κατασκευάσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Από την πλευρά της, η διοίκηση του ισλαμικού κράτους απορίπτει τους ανωτέρω ισχυρισμούς, διαμηνύοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει ειρηνικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Νοζάρι, το Ιράν παίζει καθοριστικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας στα στενά του Ορμούζ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, οι παραδόσεις του 20% περίπου της παγκόσμιας ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι βασικοί προορισμοί των ποσοτήτων αυτών είναι οι ΗΠΑ, η δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία.