Αύξηση Σχεδόν 6% στην Τιμή του Αργού Μετά την Απόφαση του OPEC για Μείωση Παραγωγής

Αύξηση Σχεδόν 6% στην Τιμή του Αργού Μετά την Απόφαση του OPEC για Μείωση Παραγωγής
energia.gr
Δευ, 3 Απριλίου 2023 - 16:38

Αύξηση κατά σχεδόν 6% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση πέντε χωρών του OPEC+ για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάη, η οποία επιβεβαιώθηκε, στη συνέχεια, από τις αποφάσεις της 48ης Συνάντησης της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) του OPEC

Οι πέντε πετρελαϊκοί κολοσσοί του Κόλπου (Ιράκ, Αλγερία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κουβέιτ) αναφέρουν ότι, η απόφασή τους να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τους αποτελεί ένα «προληπτικό μέτρο» που αποσκοπεί να σταθεροποιήσει την αγορά.

Συγκεκριμένα, στις 16:00 ώρα Ελλάδος, η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, ανεβαίνει κατά 5,50%, στα 79,83 δολάρια, ενώ βρέθηκε κοντά στο 8% στην έναρξη των συναλλαγών. Παράλληλα, η τιμή του βαρελιού Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας αυξάνεται κατά 5,52%, φθάνοντας τα 84,30 δολάρια.

Παράλληλα, η 48η Συνάντηση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) του OPEC  πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η Επιτροπή εξέτασε τα στοιχεία παραγωγής αργού πετρελαίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023 και σημείωσε τη συνολική συμμόρφωση των συμμετεχουσών χωρών του OPEC και των χωρών εκτός OPEC με τη Διακήρυξη Συνεργασίας (DoC), στο σχήμα OPEC+

 Τα Μέλη της JMMC επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο DoC που επεκτείνεται έως το τέλος του 2023 όπως αποφασίστηκε στην 33η Υπουργική Σύνοδο των χωρών εντός και εκτός  OPEC (ONOMM) στις 5 Οκτωβρίου 2022, και προέτρεψαν όλες τις συμμετέχουσες χώρες να επιτύχουν πλήρη συμμόρφωση και να τηρήσουν τον μηχανισμό αναπλήρωσης.

Κατά τη Συνάντηση αποφασίστηκε η ακόλουθη οικειοθελής μείωση της παραγωγής που ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου 2023: Σαουδική Αραβία (500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), Ιράκ (211 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (144 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), Κουβέιτ (128 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα). Καζακστάν (78 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), Αλγερία (48 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), Ομάν (40 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα), και Γκαμπόν (8 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα) από τον Μάιο έως τα τέλη του 2023. Αυτές θα είναι επιπλέον των προσαρμογών παραγωγής που αποφασίστηκαν στην 33η Υπουργική Σύνοδο του OPEC και των χωρών εκτός OPEC.

Τα παραπάνω θα προστεθούν στην ανακοινωθείσα οικειοθελή προσαρμογή από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2023, η οποία θα υπολογιστεί με βάση τα μέσα επίπεδα παραγωγής όπως εκτιμήθηκαν από τις δευτερεύουσες πηγές για τον μήνα Φεβρουάριο 2023. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, αυτό θα ανεβάσει τις συνολικές πρόσθετες εθελοντικές προσαρμογές παραγωγής από τις προαναφερθείσες χώρες σε 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.Τέλος. Στη Συνάντηση σημειώθηκε ότι πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου.

Η Επιτροπή ευχαρίστησε τη Γραμματεία του OPEC για τη συμβολή της στην 48η JMMC.Η

Η επόμενη συνεδρίαση της JMMC (49η) έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου 2023.