Ξαναρχίζουν οι Εξαγωγές Αργού Από το Ιρακινό Κουρδιστάν Μετά την Υπογραφή Συμφωνίας Βαγδάτης – Ιρμπίλ

Ξαναρχίζουν οι Εξαγωγές Αργού Από το Ιρακινό Κουρδιστάν Μετά την Υπογραφή Συμφωνίας Βαγδάτης – Ιρμπίλ
energia.gr
Τρι, 4 Απριλίου 2023 - 15:54

Συμφωνία υπέγραψαν η σήμερα, Τρίτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και η αυτόνομη Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), για την επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου από το βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές στο Reuters

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της KRG, Μασρούρ Μπαρζανί, ταξίδεψε στη Βαγδάτη νωρίτερα την Τρίτη για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ αλ Σουντάνι.Παράλληλα, έχει σταλεί επίσημο αίτημα στην Τουρκία για επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του αγωγού πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας, ο οποίος καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι του Τζεϋχάν, στη Μεσόγειο, και «τις επόμενες ώρες η άντληση θα ξαναρχίσει», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία σταμάτησε την εισαγωγή περίπου 450.000 βαρελιών ιρακινού αργού ημερησίως μέσω του αγωγού που ξεκινά από τη συνοριακή περιοχή Fish-Khabur στις 25 Μαρτίου, αφού το Ιράκ κέρδισε υπόθεση διεθνούς διαιτησίας.

Οι διακοπείσες ροές αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Η διακοπή ανάγκασε τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να σταματήσουν την παραγωγή ή να μεταφέρουν την παραγωγή σε δεξαμενές αποθήκευσης που γεμίζουν γρήγορα, ενώ συνέτεινε και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα στα σχεδόν $80/βαρέλι.

Η Βαγδάτη είχε δηλώσει ότι η Τουρκία παραβίασε τη συμφωνία των δύο χωρών με το να επιτρέψει στην KRG να εξάγει πετρέλαιο στο Τζεϋχάν χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, η κρατική εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ, SOMO, θα έχει την εξουσία να εμπορεύεται και να εξάγει πετρέλαιο που παράγεται στο έδαφος της KRG και τα έσοδα θα κατατίθενται σε λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ υπό τον έλεγχο της KRG, όπως δήλωσαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δύο ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Και οι δύο μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.Η Βαγδάτη θα έχει πρόσβαση ώστε να ελέγχει τον λογαριασμό.

Ο Μπαρζανί πρόκειται επίσης να έχει συνομιλίες με τον αλ-Σουντάνι για να διευθετήσει άλλη διαμάχη μεταξύ της Βαγδάτης και του Ιρμπίλ για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαρκεί σχεδόν δύο δεκαετίες.