Με νέο εταίρο προσανατολίζεται να αναπτύξει δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή η Motor Oil μετά την αποχώρηση της ισπανικής Iberdrola από την εταιρία Κόρινθος Power Α.Ε., η οποία διαθέτει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή θερμικής μονάδας στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Με νέο εταίρο προσανατολίζεται να αναπτύξει δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή η Motor Oil μετά την αποχώρηση της ισπανικής Iberdrola από την εταιρία Κόρινθος Power Α.Ε., η οποία διαθέτει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή θερμικής μονάδας στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Η Iberdrola διέθεσε το 70% του ποσοστού που κατείχε στην Κόρινθος Power στη Motor Oil, η οποία ελέγχει πλέον το 100% της εταιρίας. Η ΡΑΕ έχει ορίσει προθεσμία έως τις 11 Ιουλίου για την υποβολή τυχόν αντιρρήσεων, προκειμένου να προχωρήσει στην εξέταση της αίτησης που υπέβαλε η Κόρινθος Power για την τροποποίηση της άδειας παραγωγής ως προς τη μετοχική σύνθεση. Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή θα ακολουθήσει και η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Αυγούστου.

Ήδη, ο κύριος μέτοχος της Κόρινθος Power, η Motor Oil, προσανατολίζεται στην αναζήτηση εταίρου, είτε Έλληνα είτε ξένου, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή δεν αποτελεί core business γι' αυτήν. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές.

Μεταξύ Motor Oil και Iberdrola υπήρξε «βελούδινο διαζύγιο», καθώς η δεύτερη δεν έδειχνε πρόθυμη να προχωρήσει στην επένδυση, που είχε «παγώσει» εξαιτίας του λόγου αυτού. Ωστόσο, η Motor Oil ενδιαφέρεται να την υλοποιήσει και για τον λόγο αυτόν συμφωνήθηκε η επανάκτηση του ποσοστού από τον ισπανικό όμιλο, δύο χρόνια μετά την αρχική συμφωνία τους. Η μονάδα θα είναι συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 395,9 MW, και η επένδυση υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με την κίνηση της Iberdrola να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Ρόκας μέσω δημόσιας πρότασης φαίνεται ότι η δεύτερη σε μέγεθος ενεργειακή εταιρία της Ισπανίας ενδιαφέρεται να εστιάσει τη στρατηγική ανάπτυξής της στη χώρα μας στον τομέα των ΑΠΕ, αν και πηγές που μίλησαν στο euro2day εξέφρασαν προβληματισμό για το γεγονός ότι ο ισπανικός κολοσσός είχε υποσχεθεί, όταν εισήλθε στη χώρα μας, επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν έως τώρα τουλάχιστον.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν και το γεγονός ότι μετά την εξαγορά, το 2007, από την Iberdrola της Scottish Power, αντί 17,2 δισ. ευρώ, ο όμιλος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα είναι η επόμενη αγορά στην οποία θα αναπτυχθεί, εξαιτίας της απογοήτευσής του από τους αργούς ρυθμούς ενεργειακής ενσωμάτωσης της Ε.Ε.

Μάλιστα η Iberdrola έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να επενδύσει 8 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για την απόκτηση μεριδίου 15% στον τομέα της αιολικής ενέργειας έως το 2010. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Iberdrola διέψευσε στις αρχές Ιουνίου σενάρια που την ήθελαν να εξαγοράζει την British Energy.

Μία εβδομάδα μετά τη διάψευση αυτή ανακοινώθηκε η αποχώρηση του ισπανικού ομίλου από την Κόρινθος Power, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε η πρόθεσή του να αποκτήσει το 100% της Ρόκας και να την «κατεβάσει» από το ταμπλό.

Είναι ενδιαφέρον, συνεπώς, να παρακολουθήσει κάποιος αν και τι είδους σχέδια έχει η Iberdrola για την Ελλάδα.

(Από Euro2day, 07/07/08)

Motor Oil