Kατακεραυνώνεται η Πολιτική Μπους στα πετρέλαια Ιράκ

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η διαφαινόμενη εμπλοκή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην ενεργειακή πολιτική του Ιράκ. Μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν συντάξει τις συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης μεταξύ της κυβέρνησης της Βαγδάτης και έξι μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ακολούθησε πόρισμα Επιτροπής του Κογκρέσου, που κατακεραυνώνει την πολιτική του Τζορτζ Μπους στο εν λόγω ζήτημα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Λευκός Οίκος επέτρεψε την υπογραφή συμφωνίας έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου μεταξύ της εταιρείας Hunt, που έχει έδρα το Τέξας και της τοπικής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.
energia.gr
Δευ, 7 Ιουλίου 2008 - 14:50

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η διαφαινόμενη εμπλοκή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην ενεργειακή πολιτική του Ιράκ. Μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν συντάξει τις συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης μεταξύ της κυβέρνησης της Βαγδάτης και έξι μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ακολούθησε πόρισμα Επιτροπής του Κογκρέσου, που κατακεραυνώνει την πολιτική του Τζορτζ Μπους στο εν λόγω ζήτημα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Λευκός Οίκος επέτρεψε την υπογραφή συμφωνίας έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου μεταξύ της εταιρείας Hunt, που έχει έδρα το Τέξας και της τοπικής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η κίνηση αυτή έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την επίσημη πολιτική της Ουάσιγκτον, η οποία αποθαρρύνει τις ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ Κούρδων και ξένων επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των δεδηλωμένων αποσχιστικών τάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ωστόσο, φαίνεται πως σε αυτήν την περίπτωση έγινε εξαίρεση, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η Hunt έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μπους. Κανείς, πάντως, από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση δεν παραδέχεται ότι έχει υπονομεύσει την ενότητα του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανότατα οδεύουν προς ναυάγιο, λόγω των διαφωνιών που ανέκυψαν ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και τις πετρελαϊκές εταιρείες. Σκοπός των συμφωνιών είναι η παροχή τεχνογνωσίας, που θα επιτρέψει την άμεση αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ από τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα, στα τρία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η εύθραυστη οικονομία του Ιράκ, που βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά και θα απορροφηθεί μέρος των ανοδικών τάσεων στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Εντούτοις, οι εταιρείες Shell, BP, ExxonMobil, Chevron και Total επιθυμούν να παράσχουν την τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι αντιδρά –όπως είναι φυσικό– στο αίτημα αυτό, καθώς ήλπιζε ότι η ανάθεση του έργου θα συνοδευτεί και από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέταξε τα συμβόλαια ανάμεσα στις προαναφερθείσες εταιρείες και την ιρακινή κυβέρνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός. Αντιθέτως, οι συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης έξι πετρελαϊκών πεδίων της χώρας θα γίνουν με ανοικτό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν 41 εταιρείες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 11 μήνες. Προς το παρόν πάντως, οι κάτοικοι του Ιράκ, στο υπέδαφος του οποίου βρίσκονται τουλάχιστον 115 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, χρειάζεται να περιμένουν για ώρες στην ουρά για να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους.

(Από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4/07/2008)