Ακάθεκτο προς τα 150 δολ. Oδεύει πλέον το pετρέλαιο

Η διολίσθηση του δολαρίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις τροφοδοτούν την άνοδο της τιμής. Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε την περασμένη Παρασκευή σε νέα επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 145 δολάρια για το αμερικάνικο ελαφρό αργό και πάνω από τα 146 δολάρια για το Brent, καθώς επικράτησαν νέες κερδοσκοπικές αγορές εν όψει της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις θέσ
energia.gr
Δευ, 7 Ιουλίου 2008 - 15:34

Η διολίσθηση του δολαρίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις τροφοδοτούν την άνοδο της τιμής.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε την περασμένη Παρασκευή σε νέα επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 145 δολάρια για το αμερικάνικο ελαφρό αργό και πάνω από τα 146 δολάρια για το Brent, καθώς επικράτησαν νέες κερδοσκοπικές αγορές εν όψει της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις θέσεις τους πριν από την τριήμερη αργία.

 Με τη νέα αναρρίχηση των τιμών, επιβεβαιώνονται ουσιαστικώς οι προβλέψεις πολλών αναλυτών που εκτίμησαν στις αρχές Ιουνίου ότι «η τιμή του αργού πετρελαίου θα αγγίξει πιθανά τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου».

Η διολίσθηση του δολαρίου, η πτώση στη στάθμη των δεξαμενών με τα εμπορικά αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ και η γεωπολιτική ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, της τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας του πλανήτη, τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε και η τιμή του συμβολαίου Αυγούστου του Brent, που ανήλθε έως τα 146,69 δολάρια, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα στα 146,23 δολάρια, με άνοδο 1,23 δολ. Οι νέες προβλέψεις των παρατηρητών για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» αναφέρονται πλέον σε αισθητά υψηλότερες τιμές, με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, να δηλώνει ότι η τιμή θα ξεπεράσει στο προσεχές μέλλον τα 250 δολ. το βαρέλι. Ο κ. Μίλερ έκανε πρόβλεψη για ανάλογη αύξηση και στην τιμή του φυσικού αερίου. Δήλωσε από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ότι η τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί ο ρωσικός κολοσσός στη Δυτική Ευρώπη, θα ανέλθει στα τέλη του 2008 στα 500 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 370 δολ. τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου στο α’ εξάμηνο σημείωσε πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την επάρκεια της παραγωγής του προϊόντος. Η παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη, μετά τη Σαουδική Αραβία, πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη ανήλθε στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2008 σε 9,76 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 0,9% λιγότερα από τα 9,85 εκατομμύρια βαρέλια στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Παρατηρητές αναμένουν ελαφρά ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν νέα πεδία άντλησης, αλλά εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επαρκεί για να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στο σύνολο του 2008.

(από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 4/07/2008