Μάζευε κι ας είναι και Φυσικό Αέριο

Τους καταναλωτές φυσικού αερίου βάζει στο «μάτι» το υπουργείο Οικονομικών, αναθερμαίνοντας παλαιότερες εισηγήσεις για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης. Με κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα «παρακολουθούνται» οι καταναλώσεις φυσικού αερίου, προκειμένου να δημιουργηθεί «βάση δεδομένων με τα ακίνητα, στα οποία χρησιμοποιείται φυσικό αέριο». Δηλαδή, οι Εταιρείες Παροχής Αερίου θα αποστέλλουν στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου τα στοιχεία των καταναλωτών-πελατών τους, που αφορούν: κατηγορία πελάτη, διεύθυνση ακινήτου (οδό, αριθμό, ταχυδρομικό κώδικα) και Δήμο.
Της Ελένης Κωσταρέλου
Τρι, 8 Ιουλίου 2008 - 10:53

Τους καταναλωτές φυσικού αερίου βάζει στο «μάτι» το υπουργείο Οικονομικών, αναθερμαίνοντας παλαιότερες εισηγήσεις για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα «παρακολουθούνται» οι καταναλώσεις φυσικού αερίου, προκειμένου να δημιουργηθεί «βάση δεδομένων με τα ακίνητα, στα οποία χρησιμοποιείται φυσικό αέριο». Δηλαδή, οι Εταιρείες Παροχής Αερίου θα αποστέλλουν στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου τα στοιχεία των καταναλωτών-πελατών τους, που αφορούν: κατηγορία πελάτη, διεύθυνση ακινήτου (οδό, αριθμό, ταχυδρομικό κώδικα) και Δήμο.

Η ΔΕΠΑ θα διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών το πλήρες αρχείο παροχών για όλη τη χώρα και θα το ενημερώνει σε τριμηνιαία βάση. Ενώ και η ΔΕΗ εντέλλεται να κοινοποιήσει τα πλήρη στοιχεία των πελατών της, που αφορούν σε: αριθμό παροχής, αριθμό διαδόχου, ημερομηνία ενεργοποίησης, αριθμό σειράς καταμέτρησης, στοιχεία ακινήτου (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας), κωδικός κατάστασης καταναλωτή, τετραγωνικά μέτρα δημοτικών τελών, τετραγωνικά μέτρα δημοτικού φόρου, τετραγωνικά μέτρα Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, κωδικό χρήσης, περιγραφή δραστηριότητας, ημερομηνία καταμέτρησης, ημέρες κατανάλωσης, κατανάλωση κανονικού και νυχτερινού ρεύματος, κωδικό τιμολογίου και διεύθυνση επίδοσης λογαριασμού.

Κάτω από 10% και τον Ιούνιο

Στο πλαίσιο περιστολής του λαθρεμπορίου και εφαρμογής του νέου καθεστώτος φορολογίας και διακίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης της οικονομίας και πτωτικής πορείας των φορολογικών εσόδων (και τον Ιούνιο έπεσαν κάτω από το 10%, σύμφωνα με πληροφορίες), καθίσταται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε η επίτευξη του στόχου των 4,15 δισ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων.

Τα στοιχεία των λογαριασμών, που θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα διασταυρωθούν με το αρχείο του πληροφοριακού συστήματος «Ηφαιστος», προκειμένου να εντοπιστούν οι πωλητές-διακινητές πετρελαίου θέρμανσης που δηλώνουν πλασματικές πωλήσεις, αποσκοπώντας σε πρόσθετα κέρδη.

Απορίες, όμως, προκαλεί η ενδελεχής παρακολούθηση και των καταναλωτών φυσικού αερίου. Στην Αττική το δίκτυο διανομής φτάνει στα 2.300 χιλιόμετρα, καλύπτοντας ανάγκες 150.000 νοικοκυριών, ενώ υπάρχουν άλλοι 330 βιομηχανικοί πελάτες και 4.000 επαγγελματίες.

Γεγονός που ξαναζεσταίνει τις εισηγήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ως μια ακόμα λύση ανάγκης για την ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού. Η εισήγηση αφορούσε στην επιβολή ενός ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πρώτη φάση και όχι κατ' ανάγκη σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης, ώστε να μην ανακοπεί το κύμα των καταναλωτών φυσικού αερίου.

Η συγκεκριμένη εισήγηση, που συνεχίζει να βρίσκει επικριτές στην Καραγεώργη Σερβίας, αφορά στην επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με την κοινοτική νομοθεσία και το καθεστώς που ισχύει σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σχετική κοινοτική οδηγία υπαγορεύει την εξομοίωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα και για όλες τις μορφές ενέργειας. Ειδικά για το φυσικό αέριο, η εξομοίωση τίθεται αυτομάτως σε ισχύ με τη διαμόρφωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο 15% της ζήτησης της ενέργειας. Στόχος που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί φέτος στη χώρα μας.

(από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7/08/2008)