Ιράν: «Αν Δεχθούμε Επίθεση, το Πετρέλαιο θα Απογειωθεί»

Πετρέλαιο στα...ύψη βλέπει το Ιράν έτσι και δεχθεί επίθεση, αλλά και χωρίς πόλεμο, η πτώση του δολαρίου αρκεί για να συνεχιστεί το ράλι του «μαύρου χρυσού», υποστηρίζει ο ΟΠΕΚ. «Οταν οι τιμές του πετρελαίου αλλάζουν 10 με 15 δολάρια μόνο από τις επίσημες δηλώσεις (σ.σ για την αγορά), οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν σε απρόβλεπτα ύψη αν κάποιος πάρει τη μη συνετή απόφαση να επιτεθεί στο Ιράν», δήλωσε προχθές ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Γκολαμχοσείν Νοζαρί.
του Μωυσή Λίτση
Τρι, 8 Ιουλίου 2008 - 10:56

Πετρέλαιο στα...ύψη βλέπει το Ιράν έτσι και δεχθεί επίθεση, αλλά και χωρίς πόλεμο, η πτώση του δολαρίου αρκεί για να συνεχιστεί το ράλι του «μαύρου χρυσού», υποστηρίζει ο ΟΠΕΚ.

«Οταν οι τιμές του πετρελαίου αλλάζουν 10 με 15 δολάρια μόνο από τις επίσημες δηλώσεις (σ.σ για την αγορά), οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν σε απρόβλεπτα ύψη αν κάποιος πάρει τη μη συνετή απόφαση να επιτεθεί στο Ιράν», δήλωσε προχθές ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Γκολαμχοσείν Νοζαρί.

Το Ιράν μετά το πρόσφατο μπαράζ αποκαλύψεων για πιθανή επίθεση κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, έχει απειλήσει με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, από όπου περνά το 40% του διεθνώς διακινούμενου πετρελαίου.

Η αύξηση της έντασης τον τελευταίο καιρό με διοχέτευση πληροφοριών για ισραηλινό σχέδιο επίθεσης κατά της Τεχεράνης, έχει στείλει ακόμη υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να φθάνει την προηγούμενη εβδομάδα στο ρεκόρ των 146,69 δολαρίων το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο ρεκόρ των 145,85 δολαρίων το βαρέλι.

Την Παρασκευή πάντως, αν και 4η Ιουλίου, εθνική εορτή των ΗΠΑ, οι τιμές δεν έφθασαν στα 150 δολάρια το βαρέλι που είχε προβλέψει με ακρίβεια...μετεωρολόγου η Morgan Stanley, αλλά υποχώρησαν καθώς το Ιράν εμφανίστηκε διαλλακτικότερο ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα με επιστολή που έστειλε προς τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ξαβιέ Σολάνα.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 1,44 δολάρια στα 143,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,66 δολάρια στα 144,42 δολάρια το βαρέλι. Γίνει δεν γίνει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, λόγω της πτώσης του δολαρίου, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Κχακίμπ Κχελίλ.

Ο και Αλγερινός υπουργός Ενέργειας δήλωσε χθες σε αλγερινή εφημερίδα ότι «οι τιμές του πετρελαίου θα ανεβούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε, είπε, την πορεία του δολαρίου, διότι 1% πτώση στο δολάριο σημαίνει τέσσερα δολάρια ή και περισσότερα στην τιμή του πετρελαίου».

Πάντως ενώ το ευρώ δεν έχει ξεπεράσει ξανά μέχρι στιγμής το ρεκόρ των 1,6020 δολαρίων στο οποίο έφθασε στις 22 Απριλίου, η τιμή του πετρελαίου έχει από τα 120 δολάρια περίπου που είχε τότε, ενισχυθεί πάνω από 20%. Από τις αρχές του έτους άλλωστε το ευρώ έχει ενισχυθεί πάνω από 8% έναντι του δολαρίου, αλλά το πετρέλαιο πάνω από 50%.

Ο ίδιος ο Κχελίλ είχε πριν από καιρό πλειοδοτήσει σε προβλέψεις για άνοδο έως τα 200 δολάρια το βαρέλι, αργότερα μίλησε για 170 δολάρια, ρίχνοντας με τις δηλώσεις αυτές νερό στο μύλο της διεθνούς κερδοσκοπίας με το «μαύρο χρυσό».

(από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7/08/2008)