«Φωτιά» στο Πετρέλαιο αν το Ισραήλ Χτυπήσει το Ιράν

Με το πετρέλαιο να βρίσκεται πλέον ελάχιστα μονοδόλαρα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150 δολ. το βαρέλι, οι ισραηλινές απειλές να πλήξουν με αεροπορικές επιδρομές κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό και ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Όχι μόνο για προφανείς γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς: Αν το Τελ Αβίβ επιτεθεί, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθεί πάνω και από τα... 250-300 δολ. το βαρέλι!
Του Γιώργου Δελαστίκ
Τρι, 8 Ιουλίου 2008 - 12:09

Με το πετρέλαιο να βρίσκεται πλέον ελάχιστα μονοδόλαρα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150 δολ. το βαρέλι, οι ισραηλινές απειλές να πλήξουν με αεροπορικές επιδρομές κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό και ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Όχι μόνο για προφανείς γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς: Αν το Τελ Αβίβ επιτεθεί, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθεί πάνω και από τα... 250-300 δολ. το βαρέλι!

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν -των επίλεκτων Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας- υπήρξε σαφέστατος ως προς το τι θα επακολουθήσει. Πρώτον, η Τεχεράνη θα μπλοκάρει τους δρόμους του πετρελαίου -πράγμα που σημαίνει ότι θα κλείσει τα στενά του Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο, από όπου περνάει περίπου το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης στην παγκόσμια αγορά. Πρόκειται περί ποσότητας 16,5 έως 17 εκατ. βαρελιών, στα οποία αν προστεθούν και οι ιρανικές εξαγωγές που σίγουρα θα ανασταλούν προσωρινά, θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση, όπου απότομα θα αποσυρθεί από την παγκόσμια αγορά μέχρι και το... 25% του πετρελαίου που καταναλώνει! Πραγματική κόλαση!

Εκρηξη στη Μέση Ανατολή

Φυσικά η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί έτσι. Οι Αμερικανοί θα στείλουν τον 5ο Στόλο να υπερασπίσει τα στενά του Χορμούζ και αντικειμενικά θα εμπλακούν σε εχθροπραξίες άγνωστης κλίμακας με το Ιράν. Ούτως ή άλλως η ιρανική ηγεσία έχει διαμηνύσει ότι αφενός θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που διαθέτει για να πλήξει στόχους μέσα στο Ισραήλ (πόλεις ή και ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ακραία περίπτωση!) και αφετέρου ότι θα θεωρήσει την ισραηλινή επίθεση ως επίθεση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Αν όντως υλοποιήσει αυτά που δήλωσε η Τεχεράνη, η κατάσταση ενδέχεται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αν π.χ. οι ιρανικοί πύραυλοι αποδειχθούν αποτελεσματικοί και εξοντώσουν εκατοντάδες Ισραηλινούς στις πόλεις και η ισραηλινή αεροπορία αρχίσει βομβαρδισμούς ιρανικών πόλεων σε αντίποινα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει αυτό. Επιπλέον, η δήλωση ότι η επίθεση του Ισραήλ θα θεωρηθεί και επίθεση των ΗΠΑ, σημαίνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα και οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, θα μεταβληθούν σε στόχους των ιρανικών και των φιλικών τους δυνάμεων.

Θα αναλάβει φυσικά δράση η συνδεόμενη με τους Φρουρούς της Επανάστασης ιρανική ταξιαρχία αλ - Κουντς, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις πολεμικές και υπονομευτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό του Ιράν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμένεται πρωτοφανής κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και μεγάλη αναστάτωση στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ και πιθανόν στις βορειοανατολικές περιοχές της Σαουδαραβίας που κατοικούνται από σιίτες και όπου παράγεται το 80% του σαουδαραβικού πετρελαίου!

Κόλαση στο Ιράκ

Εκεί που η κατάσταση θα γίνει εφιαλτική για τις ΗΠΑ, αν φυσικά το αποφασίσει η Τεχεράνη, είναι πρώτα από όλα στο Ιράκ. Ακόμη και η κατοχική κυβέρνηση ανδρεικέλων της Βαγδάτης στέκεται στη θέση της μόνο και μόνο επειδή έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της Τεχεράνης, η δε αμερικανική κατοχή του Ιράκ στηρίζεται ακριβώς στη συνεργασία των σιιτών του Ιράκ, οι οποίοι με τη σειρά τους στηρίζονται στο Ιράν. Ολη η μέχρι τώρα αντίσταση των Ιρακινών που έχει προκαλέσει τόσες απώλειες στις ΗΠΑ, εδράζεται αποκλειστικά στους σουνίτες, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 20% του ιρακινού πληθυσμού.

Αν η Τεχεράνη δώσει σήμα εξέγερσης των σιιτών του Ιράκ, οι οποίοι αποτελούν το 60% του πληθυσμού, οι Αμερικανοί δεν θα ξέρουν από πού να φύγουν! Χώρια φυσικά από το γεγονός ότι χιλιάδες μαχητές του Ιράν θα περνούν καθημερινά τα ιρακινοϊρανικά σύνορα για να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Αμερικανών, στο πλευρό των Ιρακινών σιιτών.

Μέσα στο κλίμα αυτό θα αναζωπυρωθεί και η σουνιτική αντίσταση, ενώ πολύ πιθανές θα είναι τότε και συνδυασμένες επιχειρήσεις των Ιρακινών Αράβων και των Ιρανών, αλλά πιθανότατα και των Τούρκων, εναντίον του Κουρδιστάν ώστε αφενός να ανακαταληφθούν τα πετρελαιοφόρα αραβικά εδάφη που έχουν αρπάξει οι Κούρδοι συνεργάτες των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής και αφετέρου να επιδιωχθεί η πλήρης εκμηδένιση του κουρδικού κράτους στο Ιράκ, προκειμένου να εκλείψει ο «κουρδικός κίνδυνος» για όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη (Ιράκ, Τουρκία, Ιράν, Συρία).
Περιττό να τονισθεί ότι για αρκετό χρονικό διάστημα θα χαθεί από την παγκόσμια αγορά και το σύνολο σχεδόν των 2 και πλέον εκατ. βαρελιών ιρακινού πετρελαίου.

«Δεν αντέχουμε τρίτο μέτωπο!»

Ο εφοδιασμός της αγοράς με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της Δύσης, τα πολιτικά μέτρα εκβιασμού των κερδοσκόπων να περιορίσουν τα παιχνίδια τους στον πετρελαϊκό τομέα προσωρινά (άκρως αμφίβολο αν θα αποδώσουν) κ.λπ. μπορεί να μετριάσουν κάπως τις πετρελαϊκές επιπτώσεις της στρατιωτικοπολιτικής κρίσης για κάποιο διάστημα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αναχαιτίσει την αστρονομική αύξηση των τιμών λόγω πραγματικής έλλειψης πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι αδίστακτοι πολεμοκάπηλοι της ηγεσίας των ΗΠΑ, τύπου Ντικ Τσέινι, θα ήθελαν και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους μια τέτοια εφιαλτική κρίση πολεμικού χαρακτήρα γιατί αυτό θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δώσει τη νίκη στους Ρεπουμπλικάνους στις προεδρικές αμερικανικές εκλογές του Νοέμβρη. Είναι πανίσχυρες όμως στο εσωτερικό του κατεστημένου των ΗΠΑ και οι δυνάμεις που αντιτίθενται σθεναρά σε μία τέτοια εξέλιξη -και χρησιμοποιούν εναντίον μιας πολεμικής περιπέτειας ακόμη και τη CΙΑ!

Απροθυμία

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έσπευσε άρον άρον στο Ισραήλ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μάλεν - άγνωστο αν πήγε εκεί για να συγκρατήσει τους Ισραηλινούς ή για να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες συντονισμού της επίθεσης του Τελ Αβίβ κατά του Ιράν! Δημοσίως όμως ο ναύαρχος Μάλεν μίλησε με τρόπο που δήλωνε την απροθυμία της Ουάσιγκτον να αρχίσει εχθροπραξίες και εναντίον του Ιράν, ιδίως μετά την κατάσταση που επικρατεί για τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Από την προοπτική των ΗΠΑ... το άνοιγμα ενός τρίτου μετώπου ακριβώς τώρα θα προκαλούσε εξαιρετικά μεγάλη πίεση πάνω μας, θα αποτελούσε πραγματικά πολύ μεγάλη πρόκληση», δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόλις επέστρεψε από το Ισραήλ.

(από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 5-6/08/2008