Δεν Φαίνεται να Τρομάζουν οι Τιμές του Πετρελαίου

Σκληρή αντιπαράθεση, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο μεταξύ ειδικών, πολιτικών και πάνω απ' όλα οικονομικών συμφερόντων για τον ρόλο των κερδοσκόπων στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου.
του Μπάμπη Μιχάλη
Τετ, 9 Ιουλίου 2008 - 10:39


Σκληρή αντιπαράθεση, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο μεταξύ ειδικών, πολιτικών και πάνω απ' όλα οικονομικών συμφερόντων για τον ρόλο των κερδοσκόπων στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου.

Στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν Κογκρέσο και Γερουσία, επιχειρούν να βάλουν φρένο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία που ταλανίζει τις αγορές εμπορευμάτων και η οποία οδηγεί τον πλανήτη στην ακρίβεια, την ύφεση και την ανεργία. Τουλάχιστον 12 νόμοι για μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές εμπορευμάτων έχουν καταθέσει στο Κοινοβούλιο.

Αρμοδιότητες

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα αρκετοί ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστήριξαν τις προτάσεις για μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Κεφαλαλαιαγοράς Εμπορευμάτων, προκειμένου αυτή να ελέγξει καλύτερα την κερδοσκοπία.

Η επιτροπή του Κογκρέσου δείχνει σχεδόν πεπεισμένη ότι ο διπλασιασμός των πετρελαϊκών τιμών στο τελευταίο 12μηνο είναι απόρροια του έργου των κερδοσκόπων, της πλημμελούς εποπτείας που ασκείται στις αγορές εμπορευμάτων και των «παραθύρων» που υπάρχουν στην αμερικανική νομοθεσία. Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται παρά το γεγονός πως πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν το πετρέλαιο να κινείται προς νέες κορυφές.

Τέσσερις κορυφαίοι αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, ο Μάικλ Μάστερς, ο Φάβελ Γκέιτ, ο Εντουαρντ Κράπελς και ο Ρότζερ Ντάιγουαν, συμφώνησαν πριν από δύο περίπου εβδομάδες στην κατάθεσή τους προς την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου του αμερικανικού Κοινοβουλίου ότι το πέρασμα νομοθεσίας κατά της κερδοσκοπίας θα συρρίκνωνε τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα μισά των σημερινών τους επιπέδων μόλις σε έναν μήνα.

«Οι τιμές θα υποχωρούσαν ταχύτατα σε λιγότερο από 30 ημέρες στα 65 με 75 δολάρια το βαρέλι -από τα 145 δολάρια αυτήν την εβδομάδα- καθώς οι διαχειριστές των κεφαλαίων που επενδύουν στα συμβόλαια αργού θα έτρεχαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους», αν το Κογκρέσο παρενέβαινε νομοθετικά, υποστήριξε ο Κράπελς.

Μεταξύ των μέτρων που το αμερικανικό Κοινοβούλιο μελετά για τη χειραγώγηση της κερδοσκοπίας περιλαμβάνονται η επιβολή υψηλότερων ορίων στις συναλλαγές margin, περιορισμοί στις θέσεις που ανοίγουν οι κερδοσκόποι, περισσότερη διαφάνεια στις τοποθετήσεις τους, φραγμοί στις οffshore συναλλαγές, ακόμη και απαγόρευση των επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων και επενδυτικών τραπεζών στα εμπορεύματα.

Από την άλλη πλευρά πάντως υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι η κερδοσκοπία δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Οπως για παράδειγμα ο μάνατζερ της Ryan Oil & Gas Partners Νιλ Ράιαν, που υποστηρίζει ότι, ακόμα και αν μπουν φραγμοί στις ΗΠΑ, οι επενδυτές στις αγορές εμπορευμάτων θα κινηθούν μέσω άλλων χωρών.

«Βασική αιτία»

Με μπαράζ δηλώσεων μια σειρά από παράγοντες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, όπως οι αμερικανοί υπουργοί Χένρι Πόλσον και Σαμ Μπόντμαν, οι επικεφαλής των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών του κόσμου, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, η Goldman Sachs -η περισσότερο δηλαδή ενεργός επενδυτική τράπεζα στις αγορές πετρελαίου- υποστηρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της φυσικής αγοράς πετρελαίου και οι προσδοκίες για χαμηλότερη προσφορά αργού στο μέλλον αποτελούν τη βασική αιτία ανόδου των τιμών. Κατά τους ίδιους, υπέρ της ανόδου λειτουργεί και η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων μεγάλων νομισμάτων.

(από την εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 6/08/2008)