Σε φραστική κλιμάκωση έχουν αποδυθεί τον τελευταίο καιρό το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Σε φραστική κλιμάκωση έχουν αποδυθεί τον τελευταίο καιρό το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Η Ουάσιγκτον αφήνει να διαρρεύσει ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις των Ισραηλινών αποτελούσαν πρόβα για επίθεση εναντίον της ισλαμικής δημοκρατίας. Ο αρχηγός των Πασνταράν απαντά ότι στην περίπτωση αυτή θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ. Η ηγεσία του αμερικανικού στρατού προειδοποιεί ότι πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Οι Ιρανοί στρατηγοί ανταπαντούν ότι ενισχύουν την άμυνά τους και ετοιμάζονται να σκάψουν 320.000 τάφους για να θάψουν τους εχθρούς τους.

Πρόκειται για έναν φραστικό και ψυχολογικό πόλεμο. Ενώ όμως αυτές οι απειλές γίνονται πρωτοσέλιδα στον παγκόσμιο Τύπο, χάρη σε ορισμένες κινήσεις δεν κλείνει η πόρτα στη διπλωματία. Λίγες ώρες μετά το χαμήλωμα των τόνων από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου προειδοποιούσε για τους κινδύνους που θα είχε το άνοιγμα ενός τρίτου μετώπου, κατά του Ιράν, διαλύοντας τους φόβους για επικείμενη επίθεση. Ένα άρθρο της ημιεπίσημης καθημερινής εφημερίδας Ιran Νews έδινε πρόσφατα έμφαση στις δηλώσεις του στρατηγού Μοχάμεντ Αλί Γιαφαρί, διοικητή των Επαναστατικών Φρουρών (Πασνταράν), σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επίθεσης. Αλλά και την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μανουτσέρ Μοτακί απέφυγε σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη να επαναλάβει την επίσημη θέση ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί ποτέ του δικαιώματος στον εμπλουτισμό ουρανίου, παρ΄ όλο που ρωτήθηκε σχετικά τέσσερις φορές.

Η πιο σαφής δήλωση όμως έγινε μία ημέρα νωρίτερα. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή συντηρητική εφημερίδα Υumhuri Εslami, ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί δήλωνε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του να κάνει δεκτή αυτή την πρόταση. Αν και στη συνέχεια διόρθωσε τη δήλωσή του - «εννοούσα ότι πρέπει να δεχθούμε τις διαπραγματεύσεις, όχι την πρόταση»-, παραμένει αντίθετος με τη χρήση «προκλητικών συνθημάτων». «Ορισμένες δηλώσεις μάς κάνουν κακό, πρέπει να τις αποφεύγουμε», τόνισε- μια φράση που πολλοί τη θεώρησαν επικριτική προς τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, όπως απαιτούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξ ου πολλοί αναλυτές και διπλωμάτες φοβούνται ότι, όπως συνέβη το 2006, η ιρανική ηγεσία προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο Χαβιέρ Σολάνα μοιάζει διατεθειμένος να δώσει στους Ιρανούς μια ευκαιρία. «Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο που ορίζει ο ΟΗΕ», τονίζει η εκπρόσωπός του.

(από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 8/07/2008)