Το κρατικό μερίδιο στις πετρελαιοπηγές της χώρας του ενδέχεται να αυξήσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά την ανακάλυψη πολύ σημαντικών κοιτασμάτων μαύρου χρυσού, που δικαιολογούν - λόγω οικονομικού οφέλους - την αναθεώρηση των κανόνων διαχείρισης των αποθεμάτων. Ο πρόεδρος Λούλα μελετάει νέους τρόπους για τον τρόπο που θα μοιράζονται τα έσοδα από το πετρέλαιο μεταξύ κράτους και εταιρειών, τα οποία θα προέρχονται από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί τελευταία, και τα οποία υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν αργό πετρέλαιο αξίας άνω των 6 τρισ. δολαρίων, σε τρέχουσες τιμές.

Το κρατικό μερίδιο στις πετρελαιοπηγές της χώρας του ενδέχεται να αυξήσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά την ανακάλυψη πολύ σημαντικών κοιτασμάτων μαύρου χρυσού, που δικαιολογούν - λόγω οικονομικού οφέλους - την αναθεώρηση των κανόνων διαχείρισης των αποθεμάτων.

Ο πρόεδρος Λούλα μελετάει νέους τρόπους για τον τρόπο που θα μοιράζονται τα έσοδα από το πετρέλαιο μεταξύ κράτους και εταιρειών, τα οποία θα προέρχονται από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί τελευταία, και τα οποία υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν αργό πετρέλαιο αξίας άνω των 6 τρισ. δολαρίων, σε τρέχουσες τιμές.
Τα νέα κοιτάσματα, στην περιοχή Τούπι και σε άλλες κοντινές θέσεις, θα τριπλασιάσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βραζιλίας, και ο πρόεδρος της χώρας επιθυμεί τη δίκαιη μοιρασιά του εθνικού αυτού πλούτου.

"Το πετρέλαιο αυτό είναι δικό μας, ανήκει στον λαό, όχι στην Petrobras ή τη Shell», ανέφερε ο βραζιλιάνος πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξή του, συμπληρώνοντας ότι «ο πλούτος δεν είναι για τους λίγους, είναι για τους πολλούς».

Με τα νέα κοιτάσματα, η Βραζιλία θα εισχωρήσει στις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, απαιτώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη ρεκόρ του κλάδου, μετά τον τριπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η κρατική πετρελαϊκή Petrobras αναζητά τη σύναψη συμφωνιών που θα της δώσουν ιδιοκτησιακά μερίδια, αντί για συμβάσεις παραχώρησης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Από την άλλη μεριά, τα εργατικά συνδικάτα που υποστήριξαν την εκλογή του προέδρου Λούλα το 2003, ζητούν την εκ νέου κρατικοποίηση του πετρελαϊκού κλάδου, μια δεκαετία μετά την απελευθέρωση της αγοράς και το άνοιγμά της στον ανταγωνισμό.