Η Λίντα Κουκ «εισέβαλε» επιτυχώς στο ανδροκρατούμενο άβατο των πετρελαϊκών εταιρειών και έχει πολλές ελπίδες να αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος της Royal Dutch Shell, εξασφαλίζοντας μία σημαντική πρωτιά: εάν επιλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου, αφότου ο «αντίπαλός» της για την ίδια θέση, Πίτερ Βόζερ, γενικός οικονομικός διευθυντής της Shell, απέσυρε το ενδιαφέρον του. Συνολικά μιλώντας, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ως εργαζόμενες στις εταιρείες πετρελαιοειδών σε διεθνή κλίμακα, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Ο Τζερόεν βαν ντερ Βέερ, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Shell, θα συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιο του 2009 και η εταιρεία προετοιμάζεται για τον διάδοχό του.

Η Λίντα Κουκ «εισέβαλε» επιτυχώς στο ανδροκρατούμενο άβατο των πετρελαϊκών εταιρειών και έχει πολλές ελπίδες να αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος της Royal Dutch Shell, εξασφαλίζοντας μία σημαντική πρωτιά: εάν επιλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου, αφότου ο «αντίπαλός» της για την ίδια θέση, Πίτερ Βόζερ, γενικός οικονομικός διευθυντής της Shell, απέσυρε το ενδιαφέρον του. Συνολικά μιλώντας, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ως εργαζόμενες στις εταιρείες πετρελαιοειδών σε διεθνή κλίμακα, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Ο Τζερόεν βαν ντερ Βέερ, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Shell, θα συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιο του 2009 και η εταιρεία προετοιμάζεται για τον διάδοχό του. Ο πρόεδρος του ομίλου Γιόρμα Ολίλα ανέφερε ότι θα εξετασθούν και υποψήφιοι εκτός εταιρείας, αλλά εκείνος τάσσεται σαφώς υπέρ ενός ανθρώπου εκ των ένδον της Royal Dutch Shell. Βασικοί υποψήφιοι για το πηδάλιο της εταιρείας θεωρούνταν κυρίως η κ. Κουκ και ο κ.Βόζερ και, δευτερευόντως, ο Μάλκολμ Μπρίντεντ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων ανίχνευσης και παραγωγής.

Ολοι τους δυνητικά θα μπορούσαν να ευνοηθούν από ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κινήτρων, το οποίο προβλέπει γενναίες αποζημιώσεις, εάν παραμείνουν στη θέση τους έως το 2011. Η ανταμοιβή τους θα φθάνει το 1 εκατ. ευρώ για τον καθένα. Το 30% των μετόχων είχαν καταψηφίσει το πρόγραμμα στη γενική συνέλευση του Μαΐου. Ο Πήτερ Βόζερ εργάστηκε επί 20ετία στη Shell, αλλά το 2002 ανέλαβε γενικός οικονομικός διευθυντής στην Asea Brown Bover. Επανέκαμψε στην πετρελαϊκή το 2004 και τοποθετήθηκε στην ίδια θέση. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, διότι λέγεται ότι συζητεί ενδεχόμενη μετάβασή του στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό της UBS. Η Λίντα Κουκ, τώρα, αναδύεται ως η ισχυρότερη υποψήφια. Είναι υπεύθυνη των δραστηριοτήτων φυσικού αερίου της Shell, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σημαίνουσες του πετρελαϊκού κολοσσού, κυρίως λόγω της κορυφαίας θέσης του στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τέλος, ο τρίτος υποψήφιος Μάλκολμ Μπρίντεντ έχει συνδέσει την καριέρα του με τη σταθερή μείωση του όγκου παραγωγής πετρελαίου.