Οι Καναδοί αντλούν το πετρέλαιο από την άμμο (πετρελαιοφόρος καναδική άμμος ή άμμος πίσσας). Οι Βραζιλιάνοι το προμηθεύονται από το νερό της θάλασσας και από τους αμμόλοφους. Ομως στο μακρινό βόρειο Ιράκ το πετρέλαιο απλά ξεχειλίζει στην επιφάνεια του εδάφους. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η περίοδος του «εύκολου αργού» πέρασε. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το Ιράκ. Οι εταιρείες που βρίσκονται στο Ιράκ μόλις τώρα άρχισαν την ανοδική τους πορεία.

Οι Καναδοί αντλούν το πετρέλαιο από την άμμο (πετρελαιοφόρος καναδική άμμος ή άμμος πίσσας). Οι Βραζιλιάνοι το προμηθεύονται από το νερό της θάλασσας και από τους αμμόλοφους. Ομως στο μακρινό βόρειο Ιράκ το πετρέλαιο απλά ξεχειλίζει στην επιφάνεια του εδάφους.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η περίοδος του «εύκολου αργού» πέρασε. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το Ιράκ. Οι εταιρείες που βρίσκονται στο Ιράκ μόλις τώρα άρχισαν την ανοδική τους πορεία.

Το Ιράκ είναι ευρέως γνωστό ως ένας από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, καθώς εκτιμάται ότι τα αποθέματα αργού ανέρχονται στα 115 δισ. βαρέλια. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το πόσο πετρέλαιο και μάλιστα προσβάσιμο υπάρχει στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Η εν λόγω περιοχή έχει προκαλέσει διαμάχες για πολλούς αιώνες, αλλά δεν έχει υποστεί ουσιαστική εκμετάλλευση για την εξόρυξη πετρελαίου.

Μία από τις πλουσιότερες πετρελαιοφόρες περιοχές είναι το πεδίο Κιρκούκ, το οποίο βρίσκεται μόλις 120 χιλιόμετρα μακριά από τα νότια σύνορα της κουρδικής περιοχής.

Παρ' όλο που το συγκεκριμένο πεδίο είναι υπό εκμετάλλευση τα τελευταία 74 χρόνια, μπορεί ακόμα να παράγει περισσότερα από 400.000 βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, δεκάδες παρόμοιες γεωλογικές κατασκευές υπάρχουν κατά μήκος του βόρειου Κουρδιστάν, οι οποίες όμως όχι μόνο δεν έχουν υποβληθεί στην διαδικασία της εξόρυξης, αλλά πολλές από αυτές δεν έχουν καν ανακαλυφθεί.

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να εντοπιστεί άλλο κοίτασμα πετρελαίου παρόμοιο με το Κιρκούκ, αλλά θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά πεδία, τα οποία μαζί με το Κιρκούκ θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή πετρελαίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθέματα μόνο τριών επαρχιών της κουρδικής περιοχής ανέρχονται σε περισσότερα από 25 δισ. βαρέλια αργού, ενώ την ίδια στιγμή τα αποθέματα πετρελαίου σε ολόκληρη την Αμερική αγγίζουν τα 20 δισ. βαρέλια.

Το Κουρδιστάν είναι μάλιστα μία από τις ελάχιστες περιοχές του κόσμου, στις οποίες η άντληση πετρελαίου γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Περισσότερες από 25 εταιρείες από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στις ζώνες εξόρυξης πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, προσδοκώντας να ενισχύσουν την παραγωγή τους και κατά συνέπεια τα κέρδη τους.

Επομένως, η ερώτηση που προκύπτει είναι: Πότε σκοπεύουν οι εταιρείες να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της κουρδικής περιοχής; Οι ειδικοί απαντούν ότι χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος.

(από την εφημερίδα ΝΑΥΤΕΡΜΠΟΡΙΚΗ, 10/07/2008)