Σε επίπεδα - ρεκόρ αναμένεται να φθάσουν φέτος τα κέρδη των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως προκύπτει από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA).

Σε επίπεδα - ρεκόρ αναμένεται να φθάσουν φέτος τα κέρδη των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ από τις εξαγωγές πετρελαίου, όπως προκύπτει από τις αναθεωρημένες προβλέψεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA).

Σύμφωνα με την ΕΙΑ, η κερδοφορία του ΟΠΕΚ από τις εξαγωγές αργού αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 1,251 τρισ. δολαρίων φέτος, περίπου κατά 73 δισ. δολάρια περισσότερα έναντι των προηγούμενων προβλέψεων.

Τα καθαρά κέρδη από πετρελαϊκές εξαγωγές των χωρών-μελών του καρτέλ προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό 86% στη διάρκεια του 2008, έναντι αντίστοιχων κερδών ύψους 671 δισ. δολαρίων του 2007. Αυξημένα κέρδη για τον ΟΠΕΚ προβλέπονται και για το 2009, με την ΕΙΑ να εκτιμά ότι θα αγγίξουν το ποσό των 1,322 τρισ. δολαρίων, σημειώνοντας άνοδο κατά 6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου -η τιμή του οποίου σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από τα 145 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχωρούσε χθες, για τρίτη διαδοχική ημέρα, χάρη στην αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, η οποία επισκίασε τη μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση στα κρατικά αποθέματα πετρελαίου.

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, τα μέλη του ΟΠΕΚ συγκέντρωσαν 645 τρισ. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου, συνεισφέροντας 192 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Αλί-Χατίμπι, τόνισε ότι η αγορά πετρελαίου έχει φθάσει σε σημείο κορεσμού, αποδίδοντας ευθύνες στις χώρες του G8 για την άνοδο στις τιμές. «Ο ΟΠΕΚ διοχετεύει 1,5 εκατ. βαρέλια αργού περισσότερα από όσα χρειάζεται η αγορά», δήλωσε ο κ. Χατίμπι.

Εξάλλου, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Μοχάμαντ αλ-Ολαϊμ, επισήμανε ότι η χώρα του και ο ΟΠΕΚ επιδιώκουν σταθερότητα στις αγορές, με τις υψηλές τιμές να οφείλονται στην κερδοφορία και όχι στη βασική διαθεσιμότητα.
«Το Κουβέιτ δεν θα διστάσει να συνεργασθεί με οποιαδήποτε απόφαση που λάβει ο ΟΠΕΚ, εάν οι αγορές χρειασθούν περισσότερο πετρέλαιο... Υπάρχει όμως έλλειψη προσφοράς ή η αγορά αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα», διερωτήθηκε ο κ. Ολαϊμ, επικαλούμενος κερδοσκοπικές τάσεις και ελλείψεις στον τομέα διύλισης ως λόγους που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.

(από την εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 10/07/2008)