Η ιρακινή κυβέρνηση κατέληξε τελικά σε συμφωνία για την ανάληψη μεριδίου 30% στο ιρακινό έργο της TotalEnergies, (το οποίο είχε καθυστερήσει επί μακρόν να υλοποιηθεί) για 27 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε χθες Τρίτη το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Η συμφωνία, η οποία παρουσίασε αρκετές καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών μεταξύ των ιρακινών νομοθέτων σχετικά με τους όρους, είναι κεντρική

στις προσπάθειες της Βαγδάτης να προσελκύσει ξανά ξένες επενδύσεις, αφού αρκετά μεγάλα πετρελαϊκά συγκροτήματα μείωσαν τις δραστηριότητές τους στην κατακερματισμένη και πολιτικά ασταθή χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας TotalEnergies συμφώνησε να κατασκευάσει τέσσερα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα της Λεβαντίνης με αρχική επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότιο Ιράκ σε διάστημα 25 ετών. Αρχικά, ένας βασικός όρος της συμφωνίας ήταν η ιρακινή κυβέρνηση να έχει μερίδιο 40% στο έργο, αλλά η νέα συμφωνία για το χαμηλότερο μερίδιο επιτεύχθηκε μετά από συναντήσεις στη Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εντός των ημερών και η QatarEnergy θεωρείται ότι έχει επίσης μερίδιο στο έργο των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, είδε την παραγωγή πετρελαίου του να επιβραδύνεται τα τελευταία χρόνια, αφού η BP, η ExxonMobil και η Shell μείωσαν τις δραστηριότητές τους εκεί. Η χώρα έχει μέση ημερήσια παραγωγή 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία επισκιάζεται από την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, του κορυφαίου παραγωγού του ΟΠΕΚ, η οποία ανήλθε πέρυσι σε 11,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.