Η γαλλική TotalEnergies ενεργοποίησε μια συμφωνία που έχει με την ιρακινή κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός έργου φωτοβολταϊκών ισχύος 1GW στην περιοχή της Βασόρας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου και επεξεργασίας θαλασσινού νερού. Η συμφωνία είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 ως η δεύτερη σύμβαση

φωτοβολταϊκών της TotalEnergies στο Ιράκ, αλλά τα επόμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν λόγω πολιτικών εμποδίων και αλλαγής καθεστώτος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT, το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ έθεσε ζήτημα με τα στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της συμφωνίας.

Σε αυτή την τελευταία εξέλιξη, η QatarEnergy εισήλθε ως νέο τρίτο μέρος με μερίδιο 25% στις συμφωνίες για την ηλιακή ενέργεια, το φυσικό αέριο και την επεξεργασία του θαλασσινού νερού. Η TotalEnergies και η QatarEnergy έχουν ιστορία μαζί, έχοντας κοινή ιδιοκτησία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 800MW στο Κατάρ μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών τους.

Η Total δήλωσε ότι θα επιστρατεύσει τον σαουδαραβικό πάροχο ενέργειας ACWA Power για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ηλιακού έργου.

Σε δημόσια δήλωσή της, η Total ανέφερε ότι η αναβίωση της συμφωνίας αποτελεί "ισχυρό και θετικό μήνυμα για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα", η οποία έχει στόχο να προμηθεύεται το 20% της παραγωγής ενέργειας από ηλιακά φωτοβολταϊκά μέχρι το 2030.