Η απαγόρευση της γλυφοσάτης στο Λουξεμβούργο το 2021 δεν έχει νομική βάση, αποφάνθηκε διοικητικό δικαστήριο δευτέρου βαθμού. Το Λουξεμβούργο ήταν το πρώτο κράτος μέλος που απαγόρευσε μονομερώς τη χρήση του φυτοφαρμάκου από την 1η Ιανουαρίου 2021, μετά από μήνυση της Bayer, η οποία υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Λουξεμβούργου παραβίασε το δίκαιο της ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η απαγόρευση δεν είχε νομική βάση στο Λουξεμβούργο, καθώς η γλυφοσάτη επιτρέπεται επί του παρόντος στην ΕΕ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Για να έχει νομική βάση μια εθνική απαγόρευση της γλυφοσάτης, ένα κράτος μέλος πρέπει να αποδείξει ότι το φυτοφάρμακο, δεδομένων των συγκεκριμένων γεωργικών συνθηκών της χώρας, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία. Κάτι τέτοιο δεν δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση, καθώς το δικαστήριο υποστήριξε ότι δεν είχε προβεί σε «καμία ένδειξη νομικού επιχειρήματος».

Μόνο τη συμφωνία του συνασπισμού, που προέβλεπε την απαγόρευση της γλυφοσάτης για την 1η Ιανουαρίου 2021, επικαλέστηκε η κυβέρνηση ως νομική βάση, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Ωστόσο, η απόφαση φαίνεται να διχάζει τις ομάδες συμφερόντων.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης των αγροτών του Λουξεμβούργου έδειξε ανακούφιση για την απόφαση, χαιρετίζοντάς την  για τη χρήση της γλυφοσάτης στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Mouvement écologique την επέκρινε, δηλώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι η γεωργία μπορεί και χωρίς το εν λόγω φυτοφάρμακο.

Ο αρμόδιος για τον φάκελο υπουργός Claude Haagen (LSAP/S&D) δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» της απόφασης και ενημέρωσε ότι η απόφαση θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

euractiv.gr