Η Τουρκία ολοκλήρωσε την πρώτη διαδικασία προαδειοδότησης μετά την παραλαβή ενός αριθμού αιτήσεων-ρεκόρ για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής ενέργειας της χώρας. Συνολικά χορηγήθηκαν 12 προαδειοδοτήσεις δυναμικότητας 744 μεγαβάτ (MW) για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση

την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, γεγονός που προβλέπει αρχική επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων (28,87 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες) στον τομέα, δήλωσε ο Μουσταφά Γιλμάζ, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακής Αγοράς της Τουρκίας (EPDK).

Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων αντικατοπτρίζει τη θετική διάθεση των επενδυτών και το δυναμικό της χώρας, δήλωσε ο Γιλμάζ στο πρακτορείο Anadolu (AA).

"Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν έφτασαν τις 4.369", είπε και πρόσθεσε ότι η εγκατεστημένη ισχύς για το σύνολο των αιτήσεων αυτών αντιστοιχεί σε περίπου 221.000 MW.

Δήλωσε ότι η ισχύς που παράγεται από την ηλεκτρική ενέργεια αποθήκευσης με βάση την αιολική ενέργεια ανέρχεται σε 113.500 MW, ενώ για την έκδοση με βάση την ηλιακή ενέργεια ανέρχεται σε 107.500 MW.

Σύμφωνα με τον Yılmaz, ο μεγάλος όγκος των εφαρμογών μπορεί να ωθήσει το τελικό ποσό των επενδύσεων σε 40 έως 45 δισεκατομμύρια δολάρια επί του εδάφους.