Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν είτε έχουν ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων και είναι πιθανή μια περίοδος στασιμότητας πριν από την ενδεχόμενη χαλάρωση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Με ορατές τις πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης στην ανάπτυξη και την ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μια ενδεχόμενη ανάπαυλα από τη Fed -έπειτα από τουλάχιστον

μία ακόμη αύξηση τον Μάιο- θα σηματοδοτούσε την απομάκρυνση από την πιο αυστηρή νομισματική  πολιτική που έχει δει ο κόσμος εδώ και 10ετίες.

Από την αρχή του έτους, οι κεντρικές τράπεζες πιέζονται από αντίρροπες δυνάμεις. Η ταχύτερη ανάκαμψη της Κίνας, η Ευρώπη που αποφεύγει την ύφεση και η στενότητα στις αγορές εργασίας των ΗΠΑ ευνοούν τα υψηλότερα επιτόκια. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse ωθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για ευρύτερη τραπεζική κρίση, υπερτερούν τα επιχειρήματα για σύσφιξη. Τα ανώτατα ποσοστά επιτοκίων είναι ορατά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Μερικές από τις προβλέψεις του Bloomberg Economics για τις κινήσεις κεντρικών τραπεζών το επόμενο τρίμηνο.

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – Fed

Τρέχον επιτόκιο (ανώτατο όριο): 5% Τέλος 2023: 5,25%. Τέλος 2024: 4,25%.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο όταν το ανώτατο όριο των επιτοκίων των Fed Funds θα φτάσει στο 5,25%. Με τις πρόσφατες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και την ακόμα σφιχτή αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει κοντά στο 4% το 2023 και θα αποτρέψει τη Fed από μειώσεις επιτοκίων. 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ΕΚΤ

Τρέχον επιτόκιο: 3%. Τέλος 2023: 3,5%. Τέλος 2024: 2,5%

Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στον υψηλό πληθωρισμό, την επιβράδυνση της οικονομίας και τα προβλήματα στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Εάν διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναμένονται αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το Μάιο και τον Ιούνιο, (επιτόκιο καταθέσεων στο 3,50%) ενώ δεν αποκλείεται μια ακόμα κίνηση ίδιου μεγέθους τον Ιούλιο. Έπειτα είναι πιθανή η διατήρησή τους στο 1,50% έως 1,75%.

Τράπεζα της Ιαπωνίας - BOJ 

Τρέχον επιτόκιο: -0,1%. Τέλος 2023: -0,1%. Τέλος 2024: 0%

Δύσκολο να δει κανείς τη BOJ να αλλάζει πορεία φέτος με τον νέο διοικητή, Kazuo Ueda. Δεν υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις για σταθερό πληθωρισμό γύρω στο 2%. Πιθανώς η BOJ θα αυξήσει τον ενδιάμεσο στόχο για την απόδοση του 10ετούς JGB από 0% σε 0,25% το 1ο τρίμηνο του 2024 και θα εγκαταλείψει το αρνητικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Τράπεζα της Αγγλίας – ΒΟΕ

Τρέχον επιτόκιο: 4,25%. Τέλος 2023: 4,25%. Τέλος 2024: 3,5%.

Η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και η προοπτική απότομης πτώσης του πληθωρισμού, χάρη στην ενέργεια, ευνοούν να διατηρήσει η BOE το επιτόκιο στο 4,25%. Αύξηση είναι πιθανή αν ανανεωθεί η πίεση στην αγορά εργασίας, αν επιμένει η αύξηση των αμοιβών και χαλαρώσουν οι συνθήκες για πιστώσεις.

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας – PBOC

Τρέχον επιτόκιο 1 έτους: 2,75%. Τέλος 2023: 2,55%. Τέλος 2024: 2,45%

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας ενισχύεται μετά την απότομη άρση των περιορισμών για τον Covid και τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων. Η PBOC δεν χρησιμοποιεί τα επιτόκια για τη νομισματική πολιτική αλλά εναλλακτικά εργαλεία, όπως ο δείκτης υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεματικών - τον οποίο μείωσε τον Μάρτιο - για να βοηθήσει τον δανεισμό και την ανάπτυξη.

 

Ολόκληρη η ανάλυση του Bloomberg εδώ

kreport.gr