Ενα ανώτερο στέλεχος της Ολλανδικής Κυβέρνησης προειδοποίησε τους συναδέλφους της,  πολιτικούς στην Ευρώπη για τη φθίνουσα υποστήριξη του κοινού στις κλιματικές πολιτικές της περιοχής, όπως φαίνεται από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των αγροτών και της κυβέρνησης για τα όρια των αερίων

του θερμοκηπίου στην Ολλανδία. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία εκτελεί και χρέη υπουργού Οικονομικών, είπε στους Financial Times για το ολοένα και πιο δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή της να συσπειρώσει ορισμένα τμήματα του εκλογικού σώματος πίσω από πολιτικές που θα έχουν επιπτώσεις στις επόμενες γενιές, όπως η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αζώτου, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική αναστάτωση, συγκρούσεις με την αστυνομία και πολιτική ανατροπή στις εκλογές για την ολλανδική γερουσία.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό το επίπεδο υποστήριξης και να δελεάσουμε τους ανθρώπους και να τους εμπνεύσουμε", δήλωσε η Κάαγκ, η οποία ηγείται του φιλελεύθερου κόμματος D66, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα κόμματα της κυβέρνησης. "Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, επειδή η Ολλανδία, κατά ειρωνεία της τύχης, είναι πιο συντηρητική από ό,τι νομίζετε".

Η Ολλανδία, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, πείθοντας τους αγρότες να μειώσουν τα κοπάδια των ζώων ή να εγκαταλείψουν τον κλάδο. Η χώρα έχει την υψηλότερη πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 11 εκατ. χοίρων.

Νικητής των περιφερειακών εκλογών ήταν το νεόκοπο λαϊκιστικό κίνημα Αγρότες-Πολίτες, ή BBB, το οποίο εκμεταλλεύτηκε την οργή για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αζώτου έως το 2030. Το ζήτημα έχει γίνει τόσο τοξικό που ένα άλλο κυβερνών κόμμα, η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Έφεση, θέλει τώρα να επαναδιαπραγματευτεί το μέρος της συμφωνίας συνασπισμού που αφορά τους στόχους για το άζωτο.

Μιλώντας με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του D66, η Κάαγκ δήλωσε ότι ήταν "αδύνατο ερώτημα" όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο συνασπισμός θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση. Όταν αρχίσουν οι επαναδιαπραγματεύσεις, η ίδια περιμένει να ακούσει μια προσφορά που θα οδηγούσε σε "αξιόπιστη μείωση" του επιπέδου του αζώτου, θα επέτρεπε  στην οικονομία να παραμείνει και στους αγρότες να έχουν βιώσιμο βιοπορισμό.

"Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου οι Κάτω Χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν δεκαετίες συλλογικής αδυναμίας για το ζήτημα [του αζώτου], είτε επειδή ήταν ευαίσθητο είτε επειδή υποτιμήθηκε", δήλωσε. "Τώρα έχει έρθει η ώρα να το ξεπεράσουμε".

Η Κάαγκ, το κόμμα της οποίας υποστηρίζει σε περίοπτη θέση την ατζέντα για τη μείωση του αζώτου, αρνήθηκε ότι το κόμμα της δεν είχε επαφή με το εκλογικό σώμα.

"Θα έλεγα ότι απέχει πολύ από αυτό", δήλωσε σε συνέντευξή της στη Χάγη. "Μπορώ να καταλάβω τον φόβο και μπορώ να καταλάβω το συνολικό αίσθημα ανασφάλειας, αλλά αυτό που βλέπουμε, το οποίο δεν είναι μοναδικό στις Κάτω Χώρες, είναι [κάτι] που αντιμετωπίζουν πολλές φιλελεύθερες δημοκρατίες".

Η αναταραχή στη Χάγη έρχεται καθώς άλλα μέρη της πράσινης ατζέντας της Ευρώπης έχουν αμβλυνθεί εν μέσω πολιτικών εντάσεων σε άλλες πρωτεύουσες. Μια από καιρό προγραμματισμένη απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην ΕΕ από το 2035 συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα μόνο αφού η Γερμανία και οι σύμμαχοί της κέρδισαν μια εξαίρεση για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν e-fuels με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Ο Κάαγκ σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια γενικευμένη δυσκολία σύνδεσης με τμήματα του εκλογικού σώματος που έχουν επιλέξει την αποχή ή αισθάνονται απομονωμένα και πιστεύουν ότι η πολιτική δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες τους. Ωστόσο, επέμεινε ότι η αντιμετώπιση του αζώτου δεν ήταν θέμα κομματικής πολιτικής αλλά επιστημονικά αναγκαία. "Πρόκειται για μια κρίση στις Κάτω Χώρες και το να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει δεν φέρνει τις λύσεις πιο κοντά".

Ν. Παλ.