Ιταλοί αξιωματούχοι σπεύδουν να επανεξετάσουν μια συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε ιδιωτικά ανησυχίες σχετικά με την πώληση της ρωσικής ιδιοκτησίας σε ένα ελάχιστα γνωστό fund στην Κύπρο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, η ρωσική Lukoil συμφώνησε τον Ιανουάριο να πουλήσει το διυλιστήριο ISAB της Σικελίας στην GOI Energy, ένα νεοσύστατο υποκατάστημα του κυπριακού

ομίλου ιδιωτικών κεφαλαίων Argus. Η συμφωνία ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία ξεπέρασε μια ανταγωνιστική προσφορά από την αμερικανική Crossbridge Energy Partners και την πετρελαϊκή Vitol, περιλαμβάνει επίσης την Trafigura. Η Trafigura θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης και αργό πετρέλαιο στην εγκατάσταση και θα εμπορεύεται τα διυλισμένα καύσιμα που παράγει.

Η συναλλαγή αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου, αλλά οι Ιταλοί αξιωματούχοι χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να εξετάσουν κρίσιμες λεπτομέρειες, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Ο πρόσθετος χρόνος απαιτήθηκε εν μέρει αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε ανεπίσημα από τη Ρώμη να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει ρωσική εμπλοκή στην GOI Energy, δήλωσαν οι δύο άνθρωποι και ένας άλλος που επίσης ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Το διυλιστήριο ISAB είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη δυτική Ευρώπη. Μπορεί να επεξεργάζεται 320.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, περίπου το ένα πέμπτο της ιταλικής διυλιστικής ικανότητας. Η Ρώμη απέφυγε να το εθνικοποιήσει πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά το έθεσε υπό προσωρινή κηδεμονία, δίνοντάς της δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία πώλησης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις λειτουργίες ή τις θέσεις εργασίας.

Η Trafigura επιβεβαίωσε ότι στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του συν-επικεφαλής του τμήματος εμπορίας πετρελαίου Ben Luckock, συναντήθηκαν με Ιταλούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα για να "απαντήσουν στις ερωτήσεις τους", αλλά δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν "θετική" και ότι η διαδικασία προχωράει.

Η GOI Energy διοικείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Michael Bobrov, ο οποίος ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Trafigura στο Ισραήλ.

Ένας Ιταλός αξιωματούχος και ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην GOI Energy δήλωσαν ότι είναι "αισιόδοξοι" ότι η συμφωνία θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ Αμερικανών και Ιταλών αξιωματούχων σχετικά με τη συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η Lukoil και οι ιταλικές δραστηριότητές της δεν υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, αλλά τόνισε την ανάγκη ελέγχου κάθε συναλλαγής που αφορά ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.

"Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται επιθετικά για να υπονομεύσει τις δικαστικές διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις, οπότε οι υποθέσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με απόλυτο έλεγχο και ασφάλεια", δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο.

Η GOI Energy δήλωσε ότι παρείχε στην ιταλική κυβέρνηση πλήρεις εγγυήσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση, την παραγωγή, την οικονομική και εργασιακή συνέχεια, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στη χρηματοδότηση ή τις δραστηριότητές της, λέγοντας ότι το μείγμα των επενδυτών της είναι "αποκλειστικά ελληνικό, ισραηλινό και κυπριακό". Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της GOI Energy, Χριστόδουλος Δαμιανού, είναι πρόξενος της Ουκρανίας στην Κύπρο.

Αλλά δύο από τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες δήλωσαν ότι οι Ιταλοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για ορισμένες πτυχές της συναλλαγής.

Ένα ανώτερο ιταλικό στέλεχος της ενέργειας δήλωσε ότι ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι "μια ομάδα άγνωστων επενδυτών, που διευθύνει μια νεοσύστατη οντότητα από την Κύπρο, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται στρατηγικό από τη Ρώμη".

Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ν. Παλ.