Ενδιαφέρον για την αγορά όλων των μελλοντικά διαθέσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Λιβύης εξέφρασε το ρωσικό μονοπώλιο Gazprom, σε μία ακόμη κίνηση του Κρεμλίνου να διευρύνει τον έλεγχό του στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ενδιαφέρον για την αγορά όλων των μελλοντικά διαθέσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Λιβύης εξέφρασε το ρωσικό μονοπώλιο Gazprom, σε μία ακόμη κίνηση του Κρεμλίνου να διευρύνει τον έλεγχό του στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Σε συνάντηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου Αλεξέι Μίλερ εξέφρασε την ελπίδα να αγοράσει «όλες τις μελλοντικές ποσότητες» του φυσικού αερίου, πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα είναι διαθέσιμες για εξαγωγές από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Λιβύη στοχεύει να αναδειχθεί σε κορυφαίο παραγωγό φυσικού αερίου και να αυξήσει την παραγωγή της σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως το 2010, με πιθανότητα αύξησης στα 3,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα το 2015, έναντι 2,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως σήμερα. Η πρόταση του Αλεξέι Μίλερ έρχεται λίγες ημέρες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Μπακού για τους όρους αγοράς αζέρικου φυσικού αερίου, καθώς και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Ασγκαμπάτ για αγορά επιπλέον ποσοτήτων τουρκμενικού φυσικού αερίου σε «τιμές ευρωπαϊκής αγοράς». Παράλληλα, η Gazprom αποδέχθηκε την πρόταση της Λιβύης να κατασκευάσει αγωγούς από τη βορειοαφρικανική χώρα προς την Ευρώπη.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ 11/07/08)