Ο όγκος των χρηματιστηριακών στοιχημάτων ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναρριχηθούν στα 200 δολάρια ανά βαρέλι, πριν από τα τέλη του έτους, έχει διπλασιαστεί από τον Μάιο, σε μία ακόμη ένδειξη της κλιμάκωσης των ανησυχιών για διατήρηση της ανοδικής τροχιάς των τιμών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο όγκος των χρηματιστηριακών στοιχημάτων ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναρριχηθούν στα 200 δολάρια ανά βαρέλι, πριν από τα τέλη του έτους, έχει διπλασιαστεί από τον Μάιο, σε μία ακόμη ένδειξη της κλιμάκωσης των ανησυχιών για διατήρηση της ανοδικής τροχιάς των τιμών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι αγορές συμβολαίων που παρέχουν στους κατόχους τους το δικαίωμα να αγοράσουν αργό πετρέλαιο σε προκαθορισμένη τιμή και ημερομηνία – πρακτική που είναι πιο γνωστή με τον όρο «call options» - καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές spot του «μαύρου χρυσού» έχουν αναρριχηθεί σε νέα επίπεδα-ρεκόρ και κυμαίνονται άνω των 146 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η διοίκηση της Gazprom, του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, προέβλεψε, προσφάτως, ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα εκτιναχτούν στα 250 δολάρια το βαρέλι, αν και τα περισσότερα στελέχη του τομέα απορρίπτουν μια τέτοια προοπτική.

Οι επενδυτές συρρέουν μαζικά για την πραγματοποίηση αγορών call options αγοράζοντας σε επίπεδα που κυμαίνονται μεταξύ των 150 και των 175 δολαρίων, ενώ μια μειοψηφία τοποθετείται ακόμη και σε αγορές των 300 δολαρίων ανά βαρέλιι.

Ο Νόιμαν Μπάρακατ, ο αναλυτής της Macquarie που εδρεύει σδτην Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνει την εν λόγω τάση.

«Πιστεύω ότι προβλέπουν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους σύγκρουση με το Ιράν», υποστήριξε ο ίδιος. «Ακόμη, όμως, και αν δεν συμβεί το παραμικρό, παραμένω οπαδός της άποψης που θέλει την αγορά να έχει εισέλθει σε φάση εκρηκτικής ανόδου».

Ορισμένα στελέχη της αγοράς προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των υψηλών τιμών στα call options, άλλοι, ωστόσο, επισημαίνουν πως ότι ορισμένα συμβόλαια τύπου options τα οποία, το περασμένο έτος, είχαν χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά ευνοϊκά, αναφέρονταν σε τιμές κατά πολύ πιο χαμηλές από την τρέχουσα τιμή του αργού πετρελαίου.

Στο νεουρκέζικο Nymex, στην τελευταία καταμέτρηση της περασμένης εβδομάδας, βρέθηκαν 29.775 συμβόλαια που αναφέρονταν σε call options για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, με τιμή 200 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή, εμφανίστηκαν αυξημένα σε ποσοστό ύψους 87,5% από τον περασμένο Ιούνιο. Όσον αφορά την καταμέτρηση από τις αρχές του έτους, ο όγκος των εν λόγω συμβολαίων έχει ενισχυθεί κατά 600%.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες πετρελαίου προβαίνουν σε αγορές συμβολαίων που παρέχουν στον κάτοχο το δικαίωμα πώλησης αργού πετρελαίου σε προκαθορισμένη τιμή και ημερομηνία –ευρύτερα γνωστές ως put options - προκειμένου να εξασφαλίσουν τιμές-ρεκόρ. Οι συντελεστές της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για put options μεταγενέστερης παράδοσης τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος, με τα επίπεδά τους να κυμαίνονται στην περιοχή των 110 - 120 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως η αύξηση που παρατηρείται για αγορές call option, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι καταναλωτές ενέργειας, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες ή οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, προσπαθούν να διασφαλίσουν τις τοποθετήσεις τους, ενώ οι χρηματιστηριακοί επενδυτές επιχειρούν να εγγράψουν επιπλέον κέρδη από μια ενδεχόμενη άνοδο των τιμών.

Οι τραπεζίτες εμπορευμάτων, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως ορισμένοι καταναλωτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι υφιστάμενες τιμές-ρεκόρ θα διατηρηθούν, κάτι που σημαίνει πως εγκαταλείπονται οι ελπίδες οι τιμές να διολισθήσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν το περασμένο έτος, δηλαδή, στη ζώνη διακύμανσης μεταξύ των 6—70 δολαρίων ανά βαρέλι.

(Financial Times 04/07/2008)