Η IberBlue Wind, μια κοινοπραξία (JV) στην ιβηρική αγορά, αποκάλυψε δύο πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού στα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας. Τα έργα θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα έως και 1,96GW. Τα έργα, Juan Sebastián Elcano και Creoula, θα διαθέτουν περίπου 109 ανεμογεννήτριες και θα καταλαμβάνουν

έκταση 530 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα ανοικτά των ακτών Baixo Miño στην Pontevedra και Viana do Castelo.

Το Juan Sebastián Elcano θα αποτελείται από 29 ανεμογεννήτριες, 18MW η καθεμία, γεγονός που του προσδίδει ονομαστική ισχύ 522MW.

Οι ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένες σε πλωτές πλατφόρμες αγκυροβολημένες στον πυθμένα της θάλασσας, θα εκτείνονται από το As Mariñas έως το A Guarda, σε μια έκταση 117 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η τοποθεσία βρίσκεται εντός των οριοθετήσεων που καθιέρωσε πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των σχεδίων διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου (POEM), μεταξύ των οποίων είναι και η οριοθέτηση του Βόρειου Ατλαντικού, που ονομάζεται NOR-1.

Το έργο θα στηρίξει την τοπική βιομηχανία της Γαλικίας, η οποία έχει την ικανότητα και την εμπειρία να αναλάβει τέτοιου είδους έργα.

Η Creoula θα διαθέτει 80 ανεμογεννήτριες, 18MW η καθεμία, και εγκατεστημένη ισχύ 1440MW.