Σε πιο ήσυχους καιρούς, ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης ενέργειας της Ρουμανίας θα ήταν πλήρως επικεντρωμένος στην επερχόμενη αρχική δημόσια προσφορά του, μια φιλόδοξη πώληση που εκτιμάται σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ανατολική Ευρώπη. Αλλά με την ξηρασία να επιμένει

σε όλη την Ευρώπη, η Hidroelectrica SA ετοιμάζεται να αναλάβει μια άλλη πρόκληση: να προσθέσει αιολικές και ηλιακές δυνατότητες και να επεκτείνει το υφιστάμενο υδροηλεκτρικό της χαρτοφυλάκιο.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Εάν η εταιρεία, η οποία παράγει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε καθαρό εισόδημα, καταφέρει να προσθέσει περίπου 4.000 μεγαβάτ σε νέα χερσαία και υπεράκτια αιολικά και ηλιακά έργα, θα διπλασιάσει σχεδόν την υφιστάμενη ενεργειακή της ικανότητα μεσοπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Καθώς η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών διαδραματίζεται στην Ευρώπη, οι εταιρείες και οι επενδυτές σπεύδουν προς τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία και οι κυβερνήσεις διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ για να επιταχύνουν τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχουν τους στόχους ουδετερότητας του άνθρακα. Ενώ αυτό δημιουργεί ευκαιρίες, εντείνει επίσης τον ανταγωνισμό και θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τις εταιρείες να επιτύχουν τους διαφαινόμενους στόχους τους.

Παρόλο που η Hidroelectrica είναι παραγωγός ενέργειας εδώ και δεκαετίες, η κρατική εταιρεία εισήλθε στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας που απευθύνεται στους καταναλωτές μόλις το 2022, και έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει πλέον μερίδιο αγοράς άνω του 8%, περισσότερους από μισό εκατομμύριο πελάτες και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ενέργειας της Ρουμανίας.