Κατά την πρώτη του εβδομάδα ως πρώτος υπουργός (ουσιαστικά πρωθυπουργός) της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας, ο Humza Yousaf επισκέφθηκε την πόλη του Aberdeen για να διαφημίσει την πετρελαϊκή δύναμη της Βόρειας Θάλασσας ως τη δυνητικά "καθαρή μηδενική-ρύπων- πρωτεύουσα του κόσμου". Όπως σημειώνουν 

οι FT, η κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας είχε ένα "σαφές όραμα" για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα δεκαετές ταμείο με κεφάλαια ύψους 500 εκατ. λιρών για τη διευκόλυνση της μετάβασης, δήλωσε ο Yousaf κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τον περασμένο μήνα. Όμως πολλοί στην ενεργειακή βιομηχανία της Βόρειας Θάλασσας, μοχλό ζωτικής σημασίας της οικονομίας της βορειοανατολικής Σκωτίας, ανησυχούν βαθύτατα ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για μετασχηματισμό σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα υπονομεύονται από την έλλειψη σχεδιασμού και την αργή λήψη αποφάσεων.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση έχει ως πολιτική την εναντίωση στις περισσότερες νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια προσέγγιση που σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Aberdeen & Grampian θα είναι "οικονομικά επιζήμια και ενέχει σοβαρό κίνδυνο να δημιουργήσει ένα δυσμενές περιβάλλον για τις επενδύσεις".

Οι παραγωγοί πετρελαίου και τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τους έκτακτους φόρους του Westminster στον τομέα των ερευνών. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές απογοητεύονται από την αναποφασιστικότητά της σχετικά με το αν θα υποστηρίξει ένα έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στη βορειοανατολική Σκωτία.

Τον τελευταίο χρόνο, η Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μετατραπεί από ένα από τα χαμηλότερα αποτελεσματικά φορολογικά καθεστώτα στον κόσμο -μια προσέγγιση που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των επενδύσεων στη γηράσκουσα λεκάνη- σε ένα από τα υψηλότερα, καθώς η κυβέρνηση εισπράτει μεγαλύτερο μέρος των κερδών που αποκομίζουν οι παραγωγοί μετά την εκτίναξη των τιμών μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν φόρους που φτάνουν το 75%, σε σύγκριση με το 19% του εταιρικού φόρου για άλλες βιομηχανίες, αν και οι επενδύσεις μπορούν να υπόκεινται σε βαριές φορολογικές εκπτώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Maggie McGinlay, διευθύνουσα σύμβουλος της Energy Transition Zone, μιας εταιρείας που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στη βορειοανατολική Σκωτία, δήλωσε ότι η ασυνεπής χάραξη πολιτικής είναι επιζήμια. "Οι εταιρείες και οι επενδυτές χρειάζονται εμπιστοσύνη ότι αυτό είναι ένα μέρος για να επενδύσουν", δήλωσε.

Ο μετασχηματισμός της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε κύριο κέντρο για το καθαρό μηδέν θα απαιτούσε "σημαντικές επενδύσεις και προσπάθειες, καθώς και το σωστό ρυθμιστικό περιβάλλον", πρόσθεσε ο McGinlay.

Το Λονδίνο και το Εδιμβούργο δέχονται πιέσεις να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ότι θα χάσει τα ορόσημα για την επίτευξη του νομικά δεσμευτικού στόχου της να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2050, ενώ η Σκωτία είναι επίσης πίσω στον ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο της για το 2045.

Με δεκαετίες εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το Αμπερντίν θα πρέπει να είναι σε καλή θέση για να στραφεί προς τις τεχνολογίες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση ανανεώσιμων πόρων, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια. Όμως, παρά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το κλίμα στο Αμπερντίν είναι δυσοίωνο.

Πολλοί αισθάνονται ότι το SNP που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο για χρόνια έθετε τα έσοδα από το πετρέλαιο στο επίκεντρο της οικονομικής του επιχειρηματολογίας για την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει στραφεί εναντίον της βιομηχανίας. Το κόμμα, το οποίο κυβερνά με συμφωνία συνεργασίας με τους οικολόγους Σκωτσέζους Πράσινους, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα έχει "τεκμήριο κατά της νέας έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο".

Ο Γιούσαφ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα "μεγιστοποιήσει την ανάπτυξη της αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής παραγωγής σε δημόσια περιουσιακά στοιχεία" και θα δημιουργήσει "χιλιάδες υψηλής ποιότητας, βιώσιμες θέσεις εργασίας".

"Η απελευθέρωση αυτού του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διασφαλίσει την ενεργειακή μας ασφάλεια και θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας", δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης προεκλογικής εκστρατείας πριν από την εκλογή του ως ηγέτη του SNP και πρώτου υπουργού.

Η Colette Cohen, διευθύνουσα σύμβουλος του Net Zero Technology Centre με έδρα το Αμπερντίν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λεπτομερή σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας για τη μετατόπιση της κατανάλωσης ενέργειας από τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, τα οποία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

"Έχουμε έναν σαφή προορισμό που έχει τεθεί από τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν έχουμε κανένα χάρτη διαδρομής για να φτάσουμε εκεί", δήλωσε η Cohen, το κέντρο της οποίας υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο εμπορικός οργανισμός Offshore Energies UK δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ ο αριθμός των βρετανικών σπιτιών που εξαρτώνται από λέβητες φυσικού αερίου αυξάνεται στην πραγματικότητα.

Ο Murray Whittaker, διευθυντής έργων στην Whittaker Engineering, μια οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στο Stonehaven, νότια του Aberdeen, δήλωσε ότι τόσο η βρετανική όσο και η σκωτσέζικη κυβέρνηση πρέπει να καθορίσουν βραχυπρόθεσμες πολιτικές και όχι μη ρεαλιστικούς στόχους. "Προετοιμάζονται για πτώση", δήλωσε ο Whittaker. "Μην υπόσχονται αυθαίρετα κάτι που όλοι μας στην αίθουσα γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε".

Ο Bob Sanguinetti, διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού του Aberdeen, δήλωσε ότι το λιμάνι βρισκόταν στη δίνη μιας επέκτασης ύψους 400 εκατ. λιρών, αλλά δεν γνώριζε ποια καύσιμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα χρησιμοποιούνταν από τη ναυτιλία στο μέλλον.

"Θα μπορούσαμε να ρισκάρουμε και να τοποθετήσουμε ηλεκτρικά καλώδια και σημεία φόρτισης για τα πλοία, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ζήτηση και αν θα έχουμε απόδοση της επένδυσής μας", δήλωσε.

Ο Νικ Κούπερ, διευθύνων σύμβουλος της Storegga, εταιρείας ανάπτυξης έργων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, είναι απογοητευμένος από την αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με την έγκριση ενός έργου CCS μεγάλης κλίμακας στη βορειοανατολική Σκωτία.

Το έργο Acorn θα περιλαμβάνει την άντληση διοξειδίου του άνθρακα πίσω σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας και εξασφάλισε προσωρινές συμφωνίες με πελάτες όπως η ExxonMobil και η Royal Dutch Shell ήδη από το 2021.

"Προχωράμε σαν να είχαμε εγκριθεί, ξοδεύοντας πολλά χρήματα και προωθώντας το έργο, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον", δήλωσε ο Cooper.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας προβλέπει ότι η μετάβαση στο μηδενικό ισοζύγιο θα δημιουργήσει 77.000 θέσεις εργασίας "χαμηλού άνθρακα" μέχρι το 2050. Αλλά μια έκθεση της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών EY για λογαριασμό της κυβέρνησης υπογράμμισε πόσο δύσκολη θα είναι αυτή η μετάβαση για τους εργαζόμενους, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται άμεσα από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αμείβονται κατά μέσο όρο με 88.000 λίρες ετησίως, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου της Σκωτίας των 29.000 λιρών και πολύ πάνω από τις πιθανές αμοιβές για τις θέσεις εργασίας "χαμηλών εκπομπών άνθρακα", δήλωσε η EY.

Και παρ' όλη την εμπειρογνωμοσύνη του στον τομέα της θαλάσσιας ενέργειας, το γεγονός ότι είναι πετρελαϊκός κόμβος δεν προσφέρει καμία εγγύηση ότι το Αμπερντίν μπορεί να αποκρούσει τον ανταγωνισμό από άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρόλα αυτά, ο Sir Ian Wood, ο γεννημένος στο Aberdeen δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι συνώνυμο του πετρελαϊκού πλούτου της περιοχής, δήλωσε ότι μεγαλύτερη βεβαιότητα στην ενεργειακή πολιτική θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μέλλον της πόλης.

"Ανήκω σε μια τυχερή γενιά που επωφελήθηκε πολύ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι η επόμενη γενιά να κληρονομεί τουλάχιστον την ίδια δυναμική και τις ίδιες δυνατότητες που είχαμε εμείς", δήλωσε ο Wood. "Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό".