Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε την απόσυρση των Ούγγρων αξιωματούχων από την ελεγχόμενη από τη Ρωσία Διεθνή Επενδυτική Τράπεζα (IIB) μία ημέρα αφότου η τελευταία τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το ουγγρικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg

Η χώρα βαδίζει έτσι στον δρόμο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ηΤσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που έχουν αποχωρήσει ή βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης από την IIB, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν την τράπεζα και τρία νυν ή πρώην στελέχη της, μεταξύ τωνο ποίων και έναν Ούγγαρο πολίτη, σε κυρώσεις για συντονισμό με Ρώσους αξιωματούχους για τις δραστηριότητες της IIB στην μετά την εισβολή περίοδο.

Η Ουγγαρία, η οποία πιέζει την ΕΕ για λιγότερες και πιο χαλαρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε πρώτη φάση αντέδρασε στα τιμωρητικά μέτρα κατά της IIB.

Η τράπεζα, η οποία μετεγκατέστηκε τα κεντρικά της γραφεία στη Βουδαπέστη από τη Μόσχα το 2018, περιγράφει τον εαυτό της ως ένα πολυμερές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των μελών του, κυρίως χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη.

Επικριτές, ωστόσο, ανέφεραν ότι η μεταφορά της έδρας της τράπεζας στην Ουγγαρία - το πλέον ανοικτά φιλορωσικό κράτος-μέλος της ΕΕ - αποτελούσε απειλή, με ομάδα Αμερικανών ομοσπονδιακών γερουσιαστών να κάνουν λόγο για "όχημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών". Η τράπεζα έχει απορρίψει τη σχετική κατηγορία.

"Η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατέστησαν τη δραστηριότητα της IIB άνευ νοήματος, γι' αυτό τον λόγο ανακαλεί τους κρατικούς αξιωματούχους της και αποσύρεται από τον συγκεκριμένο διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό", ανέφερε το ουγγρικό υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του.

(από capital.gr)