Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής και την τέταρτη συναπτή εβδομάδα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία η περικοπή παραγωγής εκ μέρους του OPEC+ θα φέρει την αγορά αργού σε έλλειμμα πρόσφοράς έναντι της ζήτησης νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου, κέρδισε 22 σεντς ή 0,3%, στα 86,31 δολ. το βαρέλι,  κερδίζοντας σε εβδομαδιαία βάση 1,4%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου κέρδισε 36 σεντς ή 0,4%, κλείνοντας στα 82,52 δολ. το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο 2,3%.

Σε μηνιαία έκθεσή της, ο εδρεύων στο Παρίσι IEA, ανέφερε ότι αναμένει το κενό μεταξύ της διαθεσιμότητας αργού και της ανακάμπτουσας ζήτησης θα αγγίξει τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο γ' τρίμηνο του έτους.

"Με την Κίνα να σπάει τον φαύλο κύκλο των lockdown, η IEA θεωρεί ότι αναμένεται να υπάρξει μια τεράστια αύξηση στις αερομεταφορές",  σημειώνει η ενεργειακή ομάδα της StoneX στο Κάνσας Σίτι,  με επικεφαλής τον Alex Hodes. Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι μειώσεις παραγωγής εκ μέρους του OPEC+ αναμένεται να πλήξουν τους καταναλωτές.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της αποφάσισαν να περικόψουν την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο μέχρι το τέλος του 2023.

Η δε Ρωσία έχει αποφασίσει να επεκτείνει την περικοπή παραγωγής των 500.000 βαρελιών ημερησίως του Μαρτίου μέχρι το τέλος του 2023.

Αναλυτές της Goldman Sachs, πάντως, εκτιμούν ότι η έκθεση "είναι γενικά ουδέτερη για τις τιμές του αργού.

(από capital.gr)