Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε τον Φεβρουάριο νομοσχέδια που θα επιτρέψουν τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα πέραν του σημερινού ορίου των 60 ετών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την ταυτόχρονη εξασφάλιση επαρκούς εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού.

Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η Ιαπωνία εισήγαγε αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας στο πλαίσιο ενός νόμου για τη ρύθμιση των αντιδραστήρων που περιορίζει τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων σε 40 χρόνια κατ' αρχήν και έως 60 χρόνια εάν γίνουν αναβαθμίσεις ασφαλείας.

Ωστόσο, η διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων θα ρυθμίζεται αντ' αυτού βάσει ενός νόμου για τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας μετά την προγραμματισμένη αλλαγή. Τα εν λόγω νομοσχέδια, τα οποία έχουν ομαδοποιηθεί σε ένα νομοσχέδιο για τον πράσινο μετασχηματισμό και την απαλλαγή από τον άνθρακα, θα συζητηθούν κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο υπουργός Βιομηχανίας θα δίνει έγκριση για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων κατά περίπτωση.

Η μέση διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων θα παραταθεί επίσης αποτελεσματικά με την εξαίρεση του χρόνου που δαπανάται για επιθεωρήσεις και άλλων περιόδων κατά τις οποίες οι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας από την εξέταση κατά τον υπολογισμό της συνολικής διάρκειας ζωής τους.

Παράλληλα, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παλαιών εγκαταστάσεων, η Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης της χώρας θα ελέγχει τους αντιδραστήρες που λειτουργούν το πολύ κάθε 10 χρόνια, από 30 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας.

Ο Akira Ishiwatari, ένας από τους πέντε επιτρόπους της NRA, παρέμεινε αντίθετος στην αναθεώρηση των προτύπων ασφαλείας. Οι επιθεωρήσεις μεγαλύτερης αυστηρότητας θα απαιτήσουν μεγαλύτερη περίοδο εκτός λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι αντιδραστήρες θα παραμείνουν σε λειτουργία για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, είπε.

Παρά τις αντιδράσεις αυτές, η πυρηνική εποπτική αρχή αποφάσισε νωρίτερα τον Φεβρουάριο να αναθεωρήσει τα ρυθμιστικά πρότυπα για τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προέτρεψε τους υπουργούς βιομηχανίας και περιβάλλοντος να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του κοινού για την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Κισίντα δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επανεκκίνηση των πυρηνικών εργοστασίων, δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση να εξετάσει πώς η χώρα μπορεί να μεγιστοποιήσει τη χρήση των πυρηνικών ενεργειακών της εγκαταστάσεων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η Ιαπωνία έχει θέσει στόχους για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, επιδιώκοντας να παρέχει το 20 έως 22% της ηλεκτρικής της ενέργειας και το 36 έως 38% της ανανεώσιμης ενέργειας μέσω της τεχνολογίας αυτής κατά το οικονομικό έτος 2030.

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την προώθηση του πράσινου μετασχηματισμού με στόχο την επιτάχυνση της απεξάρτησης της οικονομίας και της κοινωνίας από τον άνθρακα, καθώς σχεδιάζει να συγκεντρώσει περίπου 20 τρισεκατομμύρια γιεν (146 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω της έκδοσης ομολόγων πράσινου μετασχηματισμού.

Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 150 τρισεκατομμυρίων γεν την επόμενη δεκαετία για να επιτευχθεί ο στόχος της χώρας για καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050.